Unde a ajuns mașina trimisă de Elon Musk în spațiu

Unde a ajuns mașina trimisă de Elon Musk în spațiu

În urmă cu patru ani, Elon Musk și-a trimis mașina Tesla cu Starman, un manechin pe post de șofer, să călătorească în spațiu. 

S-au împlinit patru ani  de la inaugurarea celei mai puternice rachete spațiale din lume, Falcon Heavy de la SpaceX. Aceasta a fost lansată din Florida, având la bord mașina personală al lui Elon Musk. Acum, decapotabila Tesla se afă într-o „țară a nimănui” din spațiu, undeva între Pământ și Marte, relatează CNN.

Mașina se deplasează până aproape de orbita lui Marte pentru ca apoi să se apropie iar de orbita Pământului. În 2020 a ajuns cel mai aproape de planeta roșie, la aproximativ 8 milioane de kilometri. Potrivit calculelor făcute de specialiști, șansele ca mașina să se izbească de Pământ sunt de 22% în următorii 15 milioane de ani.

Site-ul whereisroadster.com îi monitorizează călătoria, iar conform acestuia, Tesla lui Musk se află acum la aproape 377 de milioane de kilometri de Pământ și la mai puțin de cca 310 de milioane de kilometri de Marte. Starman şi Tesla încheie o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare 557 de zile terestre.

Probabil că automobilul este în mare parte întreg, chiar dacă că a fost lovit de meteoroizi în timpul călătoriei sale prin cosmos, spune Jonathan McDowell, astronom la Centrul Smithsonian pentru Astrofizică de la Harvard.

În ultimii patru ani, mașina a parcurs aproape 3,2 miliarde de kilometri și a făcut aproximativ 2,6 de rotații în jurul Soarelui, conform whereisroadster.com.

Automobilul și Starman au fost lansaţi în spaţiu în februarie 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, pe post de încărcătură pentru a testa puterea rachetei Falcon Heavy aflată la prima misiune.

Comenteaza