Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020

Top 15 city break-uri în Europa pentru 2020

Platforma de călătorie momondo.ro a publicat o listă cu 15 orașe din Europa, ideale pentru un city-break, unde trebuie să ajungi anul acesta.

Iată în continuare recomandările pentru city-break-uri în 2020:

1. City break în Hamburg, Germania

Cunoscut drept „poarta către lume”, orașul Hamburg este o minune maritimă, un loc unde apele Elbei și ale Lacului Alster nu pot fi nicicum scăpate vederii, indiferent în ce colț te-ai afla. Sigur, te vei vedea adesea tentat să le scapi din raza vizuală, sedus fiind de spectacolele culturale și arhitecturale care-și fac de cap la fiece colț de stradă.

Piața centrală Mönckebergstraße, alături de clădirea primăriei pe care-o adăpostește (reconoscibilă sub numele de Rathaus) e un loc cum nu se poate mai propice pentru a-ți începe voiajul. Continuă apoi cu învecinata piața Rathausmarkt (prea mult ghinion să ai să nu se petreacă acolo vreun eveniment) și, apoi, afundă-te cu totul în istoria locului la Speicherstadt – cel mai mare cartier de depozituri al lumii, aflat exact în port.

Aruncă un ochi peste expoziția impresionantă de modele de căi ferate la Miniatur Wunderland și pregătește-te sufletește pentru o noapte de chef și petreceri pe Reeperbahn, un soi de red-light district, cunoscut de-o lume întreagă. Nu prea le ai cu viața hedonistă de noapte? Atunci n-ai decât să te bucuri înțelept de un concert de muzică clasică în sala Elbphilharmonie.

2. City break în Braga, Portugalia

Să fii numită „Roma Portugaliei” nu-i tocmai de ici, de colo și acesta-i titlul cu care se mândrește Braga. Toată faima se datoarează arhitecturii sale, ticsite cu catedrale incredibile, ce includ frumoasa amintire a secolului 12 – Sé de Braga și Capela Arborele Vieții (alcătuită întru totul din lemn). De fapt, nu doar arhitectura, dar și piețele, și aleile pietonale și tot ce-a fost ridicat aici de mână de om, îți învăluie mintea și-ți alimentează până la refuz nevoia de frumos.

Buticurile și cafenelele șarmante scot din case și adună grămezile de studenți, în vreme ce străzile pietruite refuză parcă să se trezească la viață până nu văd că ușile barurilor au fost deschise și s-a dat drumul la muzică. Permite-ți o cafea, o înghețată și, până la urmă de ce nu, o masă adevărată, stropită cu cocktailuri sofisticate la Restaurantul Brac, pentru ca, după ce te vezi sătul, să dai fuguța pe Bulevardul Quatorze pentru muzică și voie bună.

Te privește cum te descurci a doua zi, dis de dimineață, dar ai face bine să te trezești devreme și să iei la urcat scările în stil baroc ce duc către un loc superb de pelerinaj – Bom Jesus do Monte.

3. City break în Cluj-Napoca, România

Cluj-Napoca-i un oraș cu o istorie întinsă pe mai bine de 1.000 ani și, deși înconjurat din toate părțile de dealuri transilvănene, pare să nu se fi lăsat nicidecum descurajat de izolarea acestora. Din contră, s-a descurcat de minune și a creat o atmosferă bogată și boemă.

Orașul ardelean și-a construit în ultimii ani o reputație puternică pe seama festivalurilor de muzică Untold și Electric Castle, iar cluburile nu-și pun semnul „închis” pe ușă până nu apune soarele, alături de cafenelele all-you-can-drink îți dau motive cu duiumiul să revii aici iar și iar, din indiferent ce colț de țară ai fi.

Dacă nu știi de unde să-ncepi, înclinăm a crede că Piața Unirii e un loc cum nu se poate mai potrivit, urmat apoi de Biserica Sfântul Mihai și de Castelul Banffy (auzit-ai poate de el mai curând drept Castelul Electric). Relaxează-te, apoi, cum se cuvinte în pitoreasca Grădină Botanică și în Parcul Central și lasă-te purtat de istorie printre gospodăriile țărănești din Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Și dup-atâta romanticism și boemie, o vizită în Cimitirul Hajongard va mai echilibra puțin energiile.

Transilvania-i cunoscută peste hotare pentru toate câte are și le pune pe tavă cui are timp și ochi să le vadă, iar pentru un plan ticluit cap-coadă, am pregătit…. un întreg itinerariu prin cea mai pitorească bucată de Românie.

4. City break în Valencia, Spania

Întreabă despre Valencia pe oricine-a ajuns aici și vei vedea în fața ta cum o pereche de ochi ce capătă dimensiunile unei farfurii de supă, acompaniată de un zâmbet fericit, izvorât din amintiri frumoase. Luxuriantul oraș, logodit cu soarele, nu-i obișnuit să rateze ocazii de a cuceri inimi.

Începe prin a urca în Catedrala valenciană, casa Sfântului Graal, și minunează-te la cât de mult verde poate să acopere acest oraș. Coboară apoi în grădinile Turia și descoperă cum albia unui imens râu ce a secat a fost transformată într-un imens parc urban care găzduiește futuristul Oraș al Artelor și Științelor.

După ce te-ntremezi cu niscaiva Agua de Valencia, pornește-o în descoperirea cartierului El Carmen, ia-i la rând buticurile cu marfă locală, clătește-ți ochii cu arta urbană și du-te să-ți saturi poftele culinare mediteraneene în El Mercado Central (atenție, e deschis până la ora 3 dup-amiaza și închis duminica).

Cel mai potrivit moment să te arăți aici e martie, în timpul festivalului Fallas de Valencia, unde figurinele enorme din carton sau hârtie colorată, alături de focurile de artificii iau ochii și zgândăresc imaginația.

5. City break în Zagreb, Croația

O privire aruncată de-a lungul uneia dintre străduțele colorate și încântătoare din Zagreb ar trebui să fie suficientă încât să nu mai vrei să pleci. Am ascunde adevărul dacă nu am menționa gloria de care se bucură capitala croată de ceva vreme încoace. Această metropolă situată pe râul Sava și îmbrăcată în acoperișuri roșiatice, adună între aceleași granițe străzile pietruite de Ev Mediu, buticurile-atelier și cafenelele șarmante de unde muzica se rostogolește afară pe străzi.

Așa numitele Orașul de Sus și Orașul de Jos sunt zonele unde se petrec principalele; oprește-te câteva momente în fața porții de piatră a Vechiului Oraș, lasă-te invadad de spectacolele stradale de pe Strossmayer Promenade și încinge-ți telefonul la câteva poze făcute Bisericii Sfântul Mihail. Vezi, apoi, cum te descurci cu belșugul de muzee, plus lacurile Jarun și Budek. La acestea din urmă-i regulă: ziua și festivitatea.

6. City break în Budapesta, Ungaria

Nici că-și putea găsi capitala Ungariei un loc mai prielnic decât malul Dunării pentru a se instala pentru eternitate și nici că putea face o alegere mai potrivită decât aceea de a arunca în stânga și-n dreapta, intensiv, cu arhitectură splendidă, împrumutată din toate epocile trăite. Baroc, neoclasic, art deco… toate aliniază cu dichis străzile și se asortează de minune la puzderia de cafenele și restaurante.

Înfățișează-te la Palatul Regal, casă a celor mai importante clădiri culturale, pentru a-l părăsi mai apoi în favoarea Casei Terorii – fostul sediu al poliției secrete. Scufundă-te mai pe seară în muzica clasică ce se-aude dintre zidurile Casei Operei, urmând apoi să iei la mână imensele statui din Parcul Memento.

Cu literă de lege menționăm că o baie în izvoarele termale ungurești e obligatorie după o zi de colindat orașul, iar pentru și mai multe trebuie-făcute citește Budapesta: city-break de 3 zile.

7. City break în Liverpool, Regatul Unit

E-adevărat, lumea cunoaște orașul Liverpool mai lesne datorită fotbalului și a Beatleșilor, dar ceea ce nu cunosc majoritatea neștiutorilor este tot aici sălășluiește un oraș-port vibrant ce include nu mai puțin de 6 situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

Dacă îți permiți s-alunci puțin pe panta istoriei, vei descoperi cel mai vechi Cartier Chinezesc al lumii și poți prea bine afla totul despre trecutul comerciant al orașului din spatele ușilor Muzeului Maritim Merseyside. Abia după ce te-ai pus la punct cu-acestea, n-ai decât să aluneci ușor spre Muzeul Istoriei Beatles sau să umărești un meci ca tot omul, pe stadionul Anfield. De-ți mai rămâne timp, iar curiozitatea clocotește încă-n vene, îngăduie-ți un spectacol la Teatrul Liverpool Empire sau la Filarmonica Liverpool Royal.

Și-așa te-ntorci acasă doxă de cultură. Amanții cumpărăturilor se vor da în vânt cum nu se poate după Liverpool One, Cavern Walks și Metquarter, în vreme ce animalele de petrecere ar trebui să-și croiască binișor drum spre Lark Lane.

8. City break în Torino, Italia

Puțini știu asta, dar Torino a fost prima capitală a Italiei și nimeni nu s-a plâns vreodată cum că această frumusețe piemontană nu ar fi meritat titlul din plin. Și-o să găsești cum nu se poate mai potrivită alăturarea de baroc, art nouveau și arhitectură industrială, în vreme ce-o să caști ochii a surprindere aflând că acesta-i locul de naștere al brandurilor Fiat, Nutella și a mai marilor producții cinematografice italiene.

Apropo de acestea din urmă, s-a spus deja o adevărată poveste despre filmele italiene și n-ai decât să o devorezi pe îndelete la Muzeul Național al Cinema-ului, găzduit de impresionanta clădire Mole Antonelliana. Dacă ai o pasiune sau măcar un vag interes în automobilele vintage, fă o oprire la Museo dell’Automobile pentru ca, mai apoi să-ți potolești omeneasca foame, cinând la Quadrilatero Romano.

Dacă mai rămân două mari pofte de satisfăcut, ar trebui să fie următoarele: unde găsește material pentru Instagram – și aici la bellissima Galleria Subalpina intră în scenă – și unde faci și tu niște cumpărături cumsecade – Via Garibaldi ar trebui să-ți răspundă la această ultimă întrebare.

9. City break în Valletta, Malta

Vorbim în Valleta despre niște bijuterii arhitecturale care concurează la mustață cu orice alt mare oraș european și despre o istorie feniciană care spune poveștile Cavalerilor Ordinului Sfântului Ioan. Așa că să nu te mire că-i ticsit cu 320 de monumente. Să ai în vedere că-i totuși un oraș cocoțat pe-un deal, și nu se jenează în a face să transpiri un pic descoperindu-l. Totuși, mai mare rușinea ar fi să te lași descurajat de un așa nimic.

Vizitează cu orice preț Catedrala Sfântul Ioan și muzeele-i, toate opere ale lui Caravaggio însuși. Pune-o de-un picnic în Grădinile Barrakka Upper, bucură-te de priveliștile oferite de port și fă-o pe intelectualul în Teatrul Manoel.

10. City break în Bologna, Italia

De ce să vizitezi Pisa pentru turnul înclinat, Veneția pentru canale și Florența pentru galerii cu arcade, când le poți găsi pe toate trei în vechiul, dar fermecătorul oraș Bologna? În Bologna nu o să ai parte de mulțimi de turiști gălăgioși și prețuri exagerate. Bologna este casă pentru cea mai veche universitate din Europa și pentru întreaga creativitate și evenimentele culturale care vin o dată cu ea.

Hoinărește pe străduțele întortocheate ale orașului medieval și pe sub porticurile care te apără de soare. Vizitează faimoasa Fântână a lui Neptun, odihnește-te în piețe, vezi grafitti-uri, palate romantice și bazilici impunătoare, colindă prin atelierele artizanilor din vechiul ghetou evreiesc și bucură-te de scena artistică contemporană din cartierul Saragozza. Gazde vorbărețe și nenumărate trattoria și osteria (localuri italienești) te așteaptă ca să te răsfețe din plin cu delicioasele aperitive italianești.

11. City break în Córdoba, Spania

Ecoul muzicii spaniole cântate la chitară se aude din curțile tainice, creând o atmosferă melancolică. Mirosul portocalilor este purtat de vânt și palmieri umbresc aleile grădinilor înverzite. Vechile cartiere evreiești și musulmane, un labirint de străzi înguste și sinuoase. Pe vremuri, cel mai mare și mai relevant centru cultural, acum acest oraș antic, relaxat și seren, își păstrează moștenirea maură pentru sine.

Incontestabila bijuterie a coroanei este Marea Moschee din Córdoba , o mărturie a trecutului său multicultural sofisticat și o capodoperă care ți se revelează în alt mod cu fiecare vizită. Pentru a te bucura de stilul de viață andaluzian modern (și de mâncărurile sale delicioase!) ieși în oraș în piața Plaza de las Tendillas sau plimbă-te pe străzile animate, mărginite de râul Guadalquivir.

12. City break în Bergen, Norvegia

Grația tipic nordică a vechiului oraș Bryggen, cu aleile sale pavate cu lemn și rânduri de clădiri care se susțin amical una pe cealaltă, este întrecută doar de peisajele superbe ale munților sălbatici și ale văilor amețitoare care îl încojoară. Natura de aici este absolut splendindă.

Situat printre fiorduri și dealuri, orașul BergenKODE 3, casa celei mai mari colecții de picturi de Edvard Munch, din afara Oslo-ului. Iar cireașa de pe tort? Nu a fost niciodată mai ieftin să vizitezi orașul Bergen decât este în zilele noastre.

13. City break în Utrecht, Olanda

La doar 30 de minute distanță de Amsterdam, înțesat de studenți (datorită prețurilor mici) și tipic olandez, vechiul oraș Utrecht este cel mai bine păstrat secret din Olanda, iar atmosfera sa proaspătă, relaxată și progresistă este un mare plus. Ce să faci în Ultrecht?

Fă un tur cu vaporașul, mergi cu bicicleta pe aleile din parcuri și răsfață-te cu crochete lângă Oudegrach, vechiul canal cu apă ce străbate orașul, înainte să urci cele 465 de trepte a Turnului Dom pentru priveliști panoramice.

Filozofi, poeți și călători se plimbă pe străzile pietruite, mărginite de canale, prin cartierele aparent liniștite, dar care au o viață subterană animată: de la restaurante la cluburi, la evenimente muzicale și buticuri artistice, micile localuri subterane sunt pline de cultură cosmopolitană care abia așteaptă să fie descoperită.

14. City break în Anvers, Belgia

Pentru dovezi evidente ale trecutului său comercial bogat, fii atent și vei observa cum nave de toate formele și dimensiunile apar prin portul orașului Antvers.

Admiră mândra moștenire culturală flamandă în cartierul docurilor sau în casa și grădinile marelui maestru al picturii, Rubens, fii impresionat de gara Antwerpen-Centraal, care arată ca un palat din secolul al-19-lea și privește uimit vitrinele cu diamante strălucitoare, care fac ca acest oraș să fie celebru pentru meșteșugul prelucrării diamantelor. Un city break în Belgia nu ar fi complet fără o porție mare de midii cu cartofi prăjiți și vafe belgiene la desert.

15. City break în Bratislava, Slovacia

Înconjurată de podgorii și munți cu păduri dese, situată la răscrucea drumurilor dintre Viena, Praga și Budapesta, capitala Slovaciei este în același timp un oraș rural tihnit din trecut și un oraș european care pășește sigur spre viitor. Mai puțin aglomerat și mai ieftin decât vecinii săi, Bratislava, cu bisericile cu acoperișuri rotunjite și vechile pavalioane de vânătoare habsburgice, emană un discret farmec pastoral. În contrast, cafenele animate și cluburile de noapte cu petreceri care nu se mai termină, creează o atmosferă cosmopolită distinctă.

O plimbare cu barca pe Dunărea șerpuitoare este un fel minunat de a vedea orașul, iar meterezele castelului oferă priveliști frumoase. Supa de usturoi și bryndza (o brânză de oaie cremoasă) sunt delicatesele principale. Merită să te alături localnicilor prietenoși, dar rezervați, la un rând de brandy Borovicka, băutură care te va încălzi imediat.

Comenteaza