Studiu: Schimbarea din dietă care ar putea preveni 200.000 de decese premature

Studiu: Schimbarea din dietă care ar putea preveni 200.000 de decese premature

Un studiu realizat de cercetători de la Oxford arată că o simplă modificare în dietă ar putea preveni 200.000 de decese premature la nivel mondial.

O dietă mai săracă în carne şi bogată în fructe şi legume ar putea preveni până la 236.000 de decese premature pe an din cauza poluării aerului, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications.

Creşterea animalelor este o sursă majoră de poluare a aerului, prin emisiile de amoniac, metan şi protoxid de azot. Aceste substanţe interacţionează cu alţi poluanţi pentru a forma particule atmosferice, care pot pătrunde în plămâni şi provoca probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, metabolice şi pulmonare.

Potrivit studiului, o dietă care include carne şi peşte în cantităţi moderate ar putea preveni 100.000 de decese premature pe an, scrie Mediafax.

O dietă vegană, care exclude complet produsele de origine animală, ar putea preveni peste 200.000 de decese premature.

Potrivit OMS, patru milioane de persoane au murit prematur în 2019 din cauza poluării aerului.

Potrivit autorilor studiului, coordonat de Environmental Change Institute din cadrul Universităţii Oxford, beneficiile ar fi mai pronunţate în zonele agricole cu concentraţii ridicate de ferme, cum ar fi Belgia, Ţările de Jos, nordul Italiei, sudul Chinei şi partea de vest a Statelor Unite.

Comenteaza