Specialiştii au confirmat: durata unei zile e în creştere pe Pământ

Specialiştii au confirmat: durata unei zile e în creştere pe Pământ
Deşi anii par că trec din ce în ce mai repede, astronomii spun că durata unei zile e în creştere pe Terra.

Specialiştii spun că, datorită reducerii vitezei de rotaţie a Pământului, tot la 100 de ani durata zilei creşte cu câte 1,8 milisecunde.

Această fracţiune de timp nu pare să fie mare, ar fi necesar în jur de 3,3 milioane de ani pentru o creştere de doar 1 minut şi de încă 2 milioane de secole pentru ca să mai adăugăm o oră la cele 24 cât are ziua acum.

Însă, pentru oamenii de ştiinţă este esenţial să determine cât mai exact cu cât îşi reduce Pământul viteza de rotaţie şi care sunt factorii care infuenţează această modificare, pentru ca să poată obţine o predicţie în ceea ce priveşte viitorul planetei, relatează siencealert.com.

Se pare că Terra este destul de impredictibilă, deoarece calculele anterioare arătau că la fiecare secol se adaugă zilei 2,3 milisecunde. Prin urmare, mişcarea planetei încetineşte mai gradat decât părea.Pentru a obţine date cât mai exacte, astronomii britanici au adunat date începând de acum 3,000 de ani, din anul 720 î.C. şi până în 2015.

Primele note găsite datează din perioada Babiloniană, în scrierea cuneiformă, pe plăcuţe de lut. Atronomii au căutat şi în vechile scrieri greceşti, în inscripţii vechi chinezeşti, şi europene. Documentele conţin notiţele celor care, de-a lungul secolelor, au fost martorii eclipselor de Soare şi Lună.

Pentru a afla modul în care rotația Pământului a încetinit în decursul a 2735 ani, echipa a comparat înregistrările istorice cu un model conceput pe calculator, program care a prezis unde și când s-ar fi produs aceste evenimente în cazul în care rotaţia Pământului nu sa schimbat deloc.

"Chiar dacă observațiile sunt brute, se poate observa o discrepanță importantă între calcule și momentul  şi locul în care eclipsele au avut loc," spune Leslie Morrison, unul dintre cercetatorii  de la Universitatea din Durham.

"Aceasta înseamnă că viteza de rotaţie a Pământului a fost variabilă."

De ce rotația Pământului încetinește? Una din cauze se datorează fenomenului de frânare cauzat de maree, ceea ce înseamnă că, practic, atunci când Luna produce mareea, aceasta acționează ca o piedică pentru planeta noastră. De altfel, așa cum mişcarea de rotaţie se încetineşte încetineşte, şi orbita Lunii este, de asemenea, în creștere cu aproximativ 4 cm pe an.

Nivelul mărilor precum și forțele electromagnetice care acţionează între miezul Pământului şi mantaua sa au un impact asupra vitezei de rotaţie, motiv pentru care este atât de imprevizibil.

După ce au studiat datele din ultimii 3.000 de ani, echipa a arătat că viteza de rotaţie a planetei nu a fost, de fapt, încetinită conform prezicerilor - 2,3 milisecunde pe secol, ci cu doar 1,8 milisecunde. 

Ceea ce înseamnă că deşi ziua se lungeşte, creşterea nu este atât de accelerată precum se credea anterior, dar, aşa cum şi clima suferă modificări, uneori neaşteptate, tot aşa ne putem aştepta ca şi viteza de rotaţie ar putea varia.

"Este un proces foarte lent", a declarat Morrison pentru AFP.

Rezultatele oamenilor de ştiinţă sunt, totuşi, notabile, având în vedere că aceste schimbări sunt incredibil de greu de monitorizat.

 

 

 

 

Comenteaza