România a trecut la ora de iarnă. Mai multe țări au decis să renunțe la schimbarea orei

România a trecut la ora de iarnă. Mai multe țări au decis să renunțe la schimbarea orei

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a dat ceasul înapoi cu o oră.

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. România a decis, deocamdată, să păstreze sistemul cu schimbarea orei de două ori pe an, deși Comisia Europeană a propus încă din 2019 să se renunțe la această practică și țările să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă.

Astfel, noaptea trecută, dinspre sâmbătă, 29 octombrie, spre duminică, 30 octombrie, ora 4.00 a devenit ora 3.00. Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei este pentru ca oamenii să beneficieze de lumina zilei cât mai mult, având în vedere că în această perioadă ziua scade, iar noaptea devine tot mai lungă.

În 2022, 76 de țări respectă schimbarea orei, majoritatea în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, nu mai puțin de 106 țări din lume nu o aplică, majoritatea dintre ele din Asia și Africa. Dintre acestea, 65 de țări care inițial adoptaseră schimbarea orei au revenit între timp asupra măsurii, din diverse motive.

Schimbarea orei poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, fiind nevoie de o perioadă de acomodare.
 
Persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut. De exemplu, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente, deoarece această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Comenteaza