Sarmalele româneşti au ajuns la Paris tocmai din Italia ca "rețetă de suflet"

Sarmalele româneşti au ajuns la Paris tocmai din Italia ca "rețetă de suflet"
| Foto: rotalianul.com

Un chef român din Italia a dus faima sarmalelor românești la Paris, în cadrul unui important eveniment gastronomic şi a prezentat o "rețetă de suflet", mâncarea copilăriei. 

Dorina Burlacu este un chef român cu un master de nutriție culinară, stabilită la Reggio Emilia. Aceasta a participat ca invitat la „Săptămâna bucătăriei italiene în lume”, eveniment organizat la Paris. Ca ambasador al gastronomiei italiane și din regiunea Emilia Romagna, nu a pierdut ocazia să le prezinte italienilor și francezilor un fel de mâncare tradițional românească: sarmalele, a anunţat rotalianul.com

„Am fost invitată să particip la un eveniment organizat de rețeaua „Cheffes d’ici e d’ailleurs”, care reunește femei chef și bucătărese profesioniste din întreaga lume. Președinta organizației, Marina Miroglio, mi-a cerut să prezint o rețetă de suflet. Am ales sarmalele, un fel de mâncare al copilăriei mele, pe care nu l-am uitat, deși trăiesc în Italia de peste 30 de ani”, a declarat Dorina Burlacu. 

Pentru a duce în Franța „cea mai bună rețetă de sarmale”, Dorina a demarat o întreagă muncă de documentare: „Am cerut de la prieteni și rude mai multe rețete de sarmale, din diferite părți ale României. Ingredientele sunt diferite, la fel și dimensiunea sau modul de gătire.

Am strâns vreo 30 de rețete, în principal din Moldova și Ardeal. Un punct comun este ca să fie jumătate de carne de porc, altă jumătate de vită. Practic, fiecare gospodină are propria rețetă, cu propriile secrete, trimise câteodată de la mamă la fiică! (...)

Pentru mine a însemnat ceva deosebit, să duc sarmalele noastre de la Brusturoasa, într-un templu al gastronomiei, cum este Parisul. Cele mai bune sarmale le făcea mama mea, Parascheva, pe care toată lumea o numea Tița. Eu nu am reușit să învăț rețeta ei, pentru că studiam la liceu la Onești și eram mereu departe de casă. Dar mă simt extraordinar de mândră că am ajuns aici și nu uit de unde am plecat, nu-mi uit rădăcinile, chiar dacă m-am format ca bucătar în Italia”, a declarat românca. 

Comenteaza