Povestea Babei Dochia. Cum îţi alegi "baba"

Povestea Babei Dochia.  Cum îţi alegi "baba"

Babele sunt personaje ale mitologiei populare româneşti, care apar la începutul lunii martie pentru a vesti venirea primăverii.

Legenda spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal. Traian, cuceritorul Daciei se îndrăgosteşte de Dochia. Aceasta refuză să i se alăture şi se refugiază împreună cu a ei popor pe muntele considerat sacru de către daci, Ceahlău. Dându-şi seama că nu poate scăpa de patima lui Traian îi cere ajutor zeului suprem Zamolxis, care o transformă împreună cu turma sa în stâncă.

O altă variantă spune că Baba Dochia a avut un fiu, pe numele său Dragobete, care s-a căsătorit împotriva dorinţei ei. Pentru a-şi necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră şi a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. 

Fata a încercat să spele lâna, dar, degetele începură să-i sângereze, iar lâna a rămas tot neagră. Disperată, fata începu să plângă însă Iisus o auzi și îi dărui o floare roșie, spunându-i să spele lână cu ea. Tânăra urmă sfatul Mântuitorului, puse floarea în apă iar lână se albi pe loc. Apoi, îi duse ghemul soacrei. Baba se supără îngrozitor și o acuză că Mărțișor (cel care o ajuta pe tânăra) îi este de fapt iubit. Dochia plecă cu oile la munte crezând că primăvara venise deoarece văzuse nora cu floarea în mână. Baba Dochia a ajuns la munte la începutul lui martie şi, după ce și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.

Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care începând cu 1 martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Conform calendarulortodox.ro, bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului, astfel că, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1-9 martie, vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine (soare, vreme frumoasă) sau, din contră, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi la fel ca baba aleasă (vreme urâtă, ploaie, nori). Cu toate acestea, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Legat de alegerea unei zile (babe), cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. Daca ziua persoanei se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci baba va fi in acea zi.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Comenteaza