OMS premiază țările pentru progresul în eliminarea grăsimilor trans: "Sunt un risc uriaș pentru sănătate"

OMS premiază țările pentru progresul în eliminarea grăsimilor trans: "Sunt un risc uriaș pentru sănătate"

OMS a acordat primele sale certificate unor țări prin care validează progresul în eliminarea acizilor grași trans produși industrial.

Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda au demonstrat fiecare că au o politică de bune practici pentru eliminarea acizilor grași trans produși industrial (iTFA), susținută de sisteme adecvate de monitorizare și aplicare. OMS a publicat, de asemenea, rezultate din primii cinci ani ai inițiativei REPLACE de a elimina iTFA.

Deși obiectivul ambițios stabilit de OMS în 2018 – de a elimina pe deplin iTFA din aprovizionarea globală cu alimente până la sfârșitul anului 2023 – nu a fost atins, s-au înregistrat progrese remarcabile în atingerea acestui obiectiv în fiecare regiune a lumii. Numai în 2023, noi politici de bune practici au devenit efective în 7 țări (Egipt, Mexic, Moldova, Nigeria, Macedonia de Nord, Filipine și Ucraina).

Acizii grași trans (TFA) sunt grăsimi semisolide până la solide care apar sub două forme: produse industrial și naturale. Aportul de TFA este asociat cu risc crescut de atacuri de cord și deces din cauza bolilor de inimă. TFA nu au beneficii cunoscute pentru sănătate, iar alimentele bogate în iTFA (de exemplu, prăjituri, prăjituri și preparate gata) sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi și sare.

Un total de 53 de țări au acum în vigoare politici de bune practici pentru combaterea iTFA în alimente, îmbunătățind considerabil mediul alimentar pentru 3,7 miliarde de oameni, sau 46% din populația lumii, comparativ cu 6% în urmă cu doar 5 ani. Se preconizează că aceste politici vor salva aproximativ 183 000 de vieți pe an.

„Grăsimile trans nu prezintă beneficii cunoscute pentru sănătate, dar riscuri uriașe pentru sănătate”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Suntem foarte încântați că atât de multe țări au introdus politici care interzic sau limitează grăsimile trans din alimente. Dar introducerea unei politici este un lucru; implementarea ei este alta. Felicit Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda, care conduc la nivel mondial în monitorizarea și aplicarea politicilor lor privind grăsimile trans. Îndemnăm alte țări să le urmeze exemplul.”

Accelerarea eforturilor pentru realizarea politicilor de bune practici în doar 8 țări cu cele mai mari nevoi ar elimina 90% din povara globală a iTFA, reprezentând o oportunitate unică de a vedea în viața noastră o lume fără decese atribuibile iTFA.

Programul de validare al OMS pentru eliminarea iTFA recunoaște acele țări care au depășit introducerea politicilor de bune practici prin asigurarea unor sisteme riguroase de monitorizare și aplicare. Monitorizarea și impunerea respectării politicilor este esențială pentru maximizarea și susținerea beneficiilor pentru sănătate ale eliminării iTFA.

Cele mai bune practici în politicile de eliminare a iTFA urmează criteriile OMS și limitează utilizarea iTFA în toate setările. Există două opțiuni de politică de cele mai bune practici: 1) limită națională obligatorie de 2 grame de iTFA la 100 de grame de grăsime totală în toate alimentele; și 2) interzicerea națională obligatorie privind producerea sau utilizarea uleiurilor parțial hidrogenate (o sursă majoră de grăsimi trans) ca ingredient în toate alimentele. Pentru unele țări, un program optim ar implementa ambele politici, datorită surselor de grăsimi trans.

„Eliminarea grăsimilor trans este fezabilă din punct de vedere economic, politic și tehnic și salvează vieți practic fără niciun cost pentru guverne sau consumatori. Acest compus dăunător este inutil și nimeni nu-l ratează când dispare”, a declarat Dr. Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lives. „Câștigăm lupta împotriva grăsimilor trans, dar țările fără reglementări riscă să devină depozite pentru produsele TFA. Guvernele și industria alimentară au responsabilitatea de a se asigura că acest lucru nu se întâmplă”.

De asemenea, OMS încurajează producătorii de alimente – producătorii de materii prime și produse alimentare finale – să elimine iTFA din produsele lor. Industria alimentară a făcut progrese bune până acum, așa cum este prezentat într-un raport al OMS din noiembrie 2023 .

În ciuda succeselor recente în eliminarea iTFA din alimente la nivel global, peste jumătate din populația lumii rămâne neprotejată de efectele sale dăunătoare, expunându-i astfel la un risc potențial de creștere a bolilor de inimă.

Comenteaza