Video O escapadă la munte? Cheile Tureniului, oaza de liniște la doar 20 km de Cluj

O escapadă la munte? Cheile Tureniului, oaza de liniște la doar 20 km de Cluj
| Foto: travelwithaspin.com

La 20 de km de Cluj, pe Valea Racilor, te așteaptă ultimul bastion al Apusenilor, Cheile Tureni, alcătuite din calcare de vârstă jurasică. Cheile Tureniului ascund adevărate comori, care i-au conferit statutul de rezervație geobotanică și sit arheologic.

Cheile Turenilor, denumite și Cheile Turului de către localnici, au o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea lor se datorează pârâului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord.

Zona a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri ale umanității. Specialiștii apreciază că cele mai vechi urme de locuire omenească din Cheile Turenilor datează încă din mileniul al V-lea î.Hr. Alte descoperiri datează din perioada finală a epocii neolitice și din epoca bronzului. Din epoca dacică și romană a fost descoperită o mică locuință din secolele I î.Hr - I d.Hr. și câteva puncte de observație în legătură cu Castrul Roman de la Potaissa.

Rezervația merită mai multă atenție din partea clujenilor, datorită peisajului sălbatic, fabulos, care te surpinde chiar de la intrare. Puteți ajunge la Cheile Turenilor de pe șoseaua E60 (E81), virând în dreptul comunei Tureni pe drumul comunal 103G. După primărie trebuie să mergeți la stânga, astfel la aproximativ 500 m veți ajunge la intrarea în chei. De asemenea, există posibilitatea să ajungeți aici și dinspre Copăceni, dacă virați de pe șosea pe drumul 72. Acesta vă va duce direct în fața rezervației. 

Parcurgerea Cheilor Turenilor este destul de facilă, traseul poate fi făcut în 2-3 ore. Te invităm așadar la Cheile Turenilor, să te încarci cu natura pură și spectaculoasă. Cheile Turenilor se pot parcurge atât pe cursul apei, cât și pe creastă. Îți poți alege traseul ținând cont de preferințele tale. 

Comenteaza