MINI-REPORTAJ Secretul ouălor încondeiate. O bucovineancă de 16 ani este o adevărată artistă

MINI-REPORTAJ Secretul ouălor încondeiate. O bucovineancă de 16 ani este o adevărată artistă
Prin multitudinea de tarabe de la târgul meşteşugarilor din Piaţa Unirii, trecătorii rămân cu privirea aţintită la frumoasele ouă încondeiate, aduse la Cluj tocmai din Bucovina. O fată timidă, de numai 16 ani, îşi prezintă cu mândrie creaţiile.

La numai 16 ani, Loredana a venit tocmai din Bucovina pentru a îşi expune talentul şi munca la Cluj. Fata încondeiază cu migală sute de ouă în fiecare an, de cinci ani încoace. Cu ochii sclipind de bucurie, fata povesteşte cu drag că a moştenit această pasiune din familie, spunând că e o tradiţie din moşi-strămoşi.

Chiar daca din exterior nu pare o muncă prea grea, mica artistă explică munca minuţioasă, care poate dura chiar patru-cinci ore pentru fiecare ou în parte. În Bucovina timpul pare să stea în loc, iar tradiţiile nu au fost date uitării; totul se face ca acum câteva sute de ani, de la culorile folosite, modele tradiţionale şi instrumentele cu care meşterii populari încondeiază ouăle.

Loredana a pornit în această afacere a meşteşugurilor încă de când avea doar 11 ani, vârstă la care alţi copii visează doar jocuri şi gadget-uri. Cu mătuşa mea le facem, ea le face cu negru, iar eu pun culoare pe ele...e o tradiţie de familie”. Secretul încondeierii ouălor cu ceară se transmite din generaţie în generaţie, iar simbolurile şi culorile folosite au semnificaţii aparte.

Meşteşugul încondeierii ouălor este o tradiţie străveche în România şi în special în Bucovina. Meşteşugarii lucrează din greu întregul an, pentru a se pregăti cum se cuvine de perioada Paştelui: Peste 3000 de ouă am pregătit pentru această perioadă. Am lucrat tot anul...acum când mergem acasă, începem deja lucrul pentru următorul an”.

Chiar dacă tinerii de vârsta ei au alte preocupări, Loredana se mândreşte cu faptul că poate să ducă tradiţia familiei mai departe, iar din mâinile ei ies adevărate opere de artă.

 

Comenteaza