MINI-REPORTAJ: Ouă închistrite la târgul de Paşte de la Cluj

MINI-REPORTAJ: Ouă închistrite la târgul de Paşte de la Cluj
A venit de la sute de kilometri depărtare pentru a îşi vinde produsele la un târg organizat într-un centru comercial din Cluj. Teofilia Mihoreanu este un meşter popular, care a venit tocmai din Botoşani pentru a îşi expune pe tarabă frumoasele decoraţiuni.

La standul pe care îl are într-un centru comercial din oraş, curioşii care se înghesuie încă din prima zi de târg să-i admire creaţiile interesante. Dacă până anul trecut se ocupa cu pictatul icoanelor, doamna Teofilia şi-a achiziţionat vara trecută un set instrumente speciale şi de atunci a realizat sute de ouă cu modele inedite.

Teofilia Mihoreanu este originară din Bacău, însă locuieşte de ani de zile în Botoşani. Îmbrăcată într-un costum popular, femeia îşi aşteaptă cu drag clienţii clujeni. Mâinile muncite ale femeii demonstrează sârguinţa cu care aceasta a realizat de-a lungul anilor sute de picturi şi obiecte de artă.

Foloseşte o tehnică specială, cea a decupajului, şi reuşeşte astfel să creeze mici obiecte de artă. Modelele pictate pe ouă sunt unele unice, inspirate din modele tradiţionale sau cu fel de fel de desene. "Eu am creat modelele; eu le-am gândit, eu le-am făcut. Înainte făceam icoane, dar mi-am zis că trebuie să fac şi altceva."

Chiar dacă s-a apucat de această tehnică de doar un an, artista spune că experienţele anterioare în domeniul artei, au ajutat-o să se perfecţioneze. Femeia a urmat un curs la şcoala populară de artă, unde a învăţat secretele acestei frumoase meserii "pictez de mult timp, însă consider că tehnica este mai importantă decât suportul".

Clujenii pot admira standul doamnei Teofilia şi a altor zeci de expozanţi din cadrul „Târgului cadourilor de Paşte" începând de astăzi şi până sâmbătă, 19 aprilie.

(Articol publicat iniţial în 2014, autor Ioana Pîrlea)

Comenteaza