Microplasticele ne invadează corpul. Au fost găsite și în cheagurile de sânge din inimă, creier şi picioare

Microplasticele ne invadează corpul. Au fost găsite și în cheagurile de sânge din inimă, creier şi picioare

Dacă, inițial, cercetătorii au găsit mici fragmente de plastic în depozitele de grăsime din arterele înfundate, recent aceștia le-au descoperit și în cheaguri de sânge prelevate chirurgical din arterele inimii şi ale creierului.

La începutul acestui an, un studiu arăta că microplastice - mici fragmente de plastic desprinse din bucăţi mai mari - au fost găsite în peste 50% din depozitele de grăsime din arterele înfundate.

Acum, un nou studiu realizat de cercetători din China anunţă descoperirea de microplastice în cheaguri de sânge prelevate chirurgical din arterele inimii şi ale creierului, precum şi din venele profunde din partea inferioară a picioarelor, potrivit Science Alert, citat de Mediafax.

Este doar un studiu mic, de 30 de pacienţi - nici pe departe la fel de mulţi ca cei 257 de pacienţi urmăriţi timp de 34 de luni în studiul anterior. Dar, similar cu modul în care echipa condusă de italieni a constatat că prezenţa microplasticelor a crescut riscul ulterior de atac de cord sau accident vascular cerebral, echipa chineză a descoperit, de asemenea, o potenţială asociere între nivelurile de microplastice din cheagurile de sânge şi gravitatea bolii.

Cei 30 de pacienţi implicaţi în studiu au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge după ce au suferit un accident vascular cerebral, un atac de cord sau o tromboză venoasă profundă, o afecţiune în care se formează cheaguri în venele profunde, de obicei ale picioarelor sau ale pelvisului.

În vârstă de 65 de ani în medie, pacienţii aveau diverse antecedente de sănătate şi stiluri de viaţă, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, tensiune arterială ridicată sau diabet. Aceştia foloseau zilnic produse din plastic şi provin atât de la sate, cât de la oraşe.

Microplastice - fragmente minuscule de plastic - au fost găsite în 24 dintre cele 30 de cheaguri analizate.

Tipurile de plastic identificate includ PVC, PE şi poliamidă 66.

Dintre cele 15 tipuri identificate în cadrul studiului, PE a fost cel mai frecvent plastic, reprezentând 54% din particulele analizate.

Acest studiu nu a măsurat microplasticele în sângele pacienţilor şi, fiind un studiu observaţional, poate indica doar posibile legături, nu cauze.

„Aceste constatări sugerează că microplasticele pot servi ca un potenţial factor de risc asociat cu sănătatea vasculară", scriu Tingting Wang, clinician-cercetător la First Affiliated Hospital of Shantou University Medical College din China, şi colegii săi.

Având în vedere că microplasticele au fost detectate anterior în ţesutul pulmonar uman şi în probele de sânge, este uşor de imaginat modul în care aceste bucăţi microscopice de plastic ajung din mediul înconjurător în corpul nostru şi în cheagurile de sânge, dacă se formează.

Studiul a fost publicat în eBioMedicine.

Comenteaza