Mici și o halbă de bere! Când a început povestea celui mai popular meniu de 1 Mai

Mici și o halbă de bere! Când a început povestea celui mai popular meniu de 1 Mai

O ieșire la iarbă verde, un carton plin cu mici proaspăt scoși de pe grătar și o halbă cu bere rece este, probabil, cea mai des întâlnită descriere a unui "tablou" de 1 Mai pe care ar face-o românii.

Istoria micilor ar fi început undeva în secolul XIX și ete revendicată de mai multe state din zona balcanică, unde fiecare are propria poveste și rețetă pentru deliciosul mic. Modul de preparare din Turcia, Bulgaria, şi Serbia diferă de cel românesc, care are câteva ingrediente suplimentare.

La noi în ţară se crede că micul a fost prezent pentru prima dată într-o cărciumă bucureşteană din secolul al XIX-lea. În hanul lui Iordachi care era cunoscut în perioada respectivă pentru cârnaţii săi.

Legenda spune că într-o zi Iordache Ionescu a rămas fără elementul principal al cârnaţilor, maţele, şi pentru a continua să îşi servească clineţii el a decis să pună carnea pe grătar. În acest fel ar fi apărut îndrăgitul produs, scrie Mediafax.

Mai târziu, în 1920, a apărut prima reţetă de mici în care spunea că trebuie făcuţi din carne de vită, că trebuie să aibă o lungime de 7-8 centimetri şi că se servesc musai cu o halbă de bere lângă.

În perioada interbelică popularitatea lor creşte fiind un produs ce era prezent în toate hanurile şi cărciumile din capitală, iar reţeta a evoluat fiind folosită şi carne de porc sau de amestec, dar şi alte condimente.

În zilele noastre micul este asociat cu ziua de 1 mai , dar se consumă pe tot parcursul anului. Statisticile din anii trecuţi spun că românii consumă în perioada 1 mai peste 20.000 de tone de mici.

Cu toate că nu se ştie exact locul şi data apriţiei produsului, el a fost adoptat de gastronomia românescă fiind considerat un produs naţional.

 

Comenteaza