De ce a murit Prințul Philip. Operațiunea Forth Bridge: Cum vor fi organizate funeraliile

De ce a murit Prințul Philip. Operațiunea Forth Bridge: Cum vor fi organizate funeraliile
Ultima aparitie publica a printului Philip

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta, a murit vineri, la trei săptămâni după ce a fost externat din spital. Anunțul a fost făcut de Palatul Buckingham.

Prinţul Philip fusese externat pe 16 martie, la o lună după ce fusese spitalizat la Londra pentru tratarea unei infecţii şi după ce a suferit o intervenţie chirurgicală cardiacă. Ducele de Edinburgh s-a întors, la momentul respectiv, la Castelul Windsor, unde locuia alături de soția sa, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani. 

Prinţul Philip, care a fost văzut rareori în public după ce a renunţat la angajamentele sale oficiale în august 2017, a fost spitalizat şi la sfârşitul anului 2019.

„Forth Bridge”

Protocolul privind funeraliile de stat organizate după moartea Prințului Philip a fost stabilit cu mult înainte de trecerea acestuia în neființă, scrie site-ul Edinburghlive, care precizează că întreaga operațiune are numele de „Forth Bridge”.

Doliu național

În urma decesului, Marea Britanie intră aproape imediat într-o perioadă de doliu național. Steagurile vor fi coborâte în bernă în memoria ducelului de Edinburgh. În plus, toți prezentatorii de știri trebuie să poarte negru, alături de ceilalți moderatori care apar la televizor, în semn de respect. În timpul pregătirilor pentru înmormântare, Regina nu avea niciun eveniment public.

Înmormântarea

Ca prinț consort, ducele de Edinburgh poate fi înmormântat cu funeralii de stat. Însă, presa britanică, scrie că acesta nu își dorea un eveniment de o asemenea anvergură, ci ar fi preferat o ceremonie mai discretă. Potrivit tradiției regale, trupul său neînsuflețit este depus la Westminster Abbey, înainte de a fi înmormântat în Capela St. George. Nu este clar, însă, dacă acest lucru va mai fi respectat, având în vedere regulile anti-COVID. În plus, într-o zonă din Westminster Abbey a fost organizat chiar un centru de vaccinare anti-COVID. Presa britanică scrie că Philip ar fi preferat să aibă un serviciu privat la Capela St. George, de la Windsor, în stilul unor funeralii militare, urmate de înmormântare la Frogmore Gardens. Potrivit surselor citate de presa britanică, prințul a fost implicat în planificarea înmormântării sale, după ce a suferit multiple probleme de sănătate în ultimii ani.

Comenteaza