Cum să te menții sănătos. Planta-farmacie din grădină, leac pentru zeci de boli

Cum să te menții sănătos. Planta-farmacie din grădină, leac pentru zeci de boli

Cunoscută din vechime în bucătăria românească, planta este și un leac tămăduitor pentru multe afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi.

Cu o concentrație mare de polivitamina A, de vitamine (B2, C, K), de acizi (folic și pantotenic), de flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, dar și fier, magneziu, calciu, siliciu, clorofilă, potasiu și multe alte substanțe, urzica este considerată de terapeuţi drept un remediu pentru o serie de boli, printre care cele de inimă, de rinichi şi diabet, planta contribuind și la eliminarea toxinele din organism. Iată câteva din beneficiile urzicii pentru organism:

Scade glicemia

În lume, diabetul face tot mai multe victime. Datorită terapiei cu urzici, bolnavii de diabet pot duce o viaţă normală. Nivelul crescut al glucozei în sânge se datorează incapacităţii pancreasului de a secreta suficientă insulină, substanţă necesară metabolismului grăsimilor, carbohidraţilor şi a proteinelor. Creşterea glicemiei peste valorile normale (nivelul normal al glucozei trebuie să fie de 80-120 mg/ 100 ml de sânge) contribuie la apariţia diabetului.

O cură de trei luni, cu suc proaspăt de urzici (câte două linguri administrate dimineaţa, înainte de micul dejun), contribuie la scăderea glicemiei, aşa cum arată studiile repetate pe această temă.

Leac pentru afecţiunile cardiace

Specialiştii au demonstrat că urzica este un leac dovedit în combaterea hipertensiunii arteriale şi a tahicardiilor. În aceste caz, se recomandă infuzia şi tinctura de urzică. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de urzică uscată care se opăreşte cu 250 ml de apă clocotită, iar după două minute se strecoară. Se consumă câte trei căni de infuzie de urzici pe zi, timp de o lună. După o pauză de o săptămână, cura se poate repeta.

Urzica, un hemostatic renumit

Mai mult, planta este şi un bun hemostatic şi poate să oprească sângerările nazale şi gingivale (se bea câte o lingură de tinctură diluată în puţină apă plată sau în ceai de tei, de trei-patru ori pe zi.)

Este un bun depurativ

Preparatele din urzică (infuzia, decoctul, tinctura şi maceratul) ajută la eliminarea abundentă a acidului uric din ţesuturi. Datorită acţiunii diuretice, decoctul de urzici este indicat în tratamentul unor afecţiuni frecvente: reumatismul, guta şi litiaza renală.

Distruge viermii intestinali

Decoctul de urzică distruge viermii intestinali. Se consumă câte două căni de decoct pe zi, timp de 10 zile. Pentru copii, terapia se repetă periodic, la un interval de două luni.

Stimulează metabolismul

Urzica stimulează metabolismul, secreţia bilei, secreţia pancreatică şi intestinală (se recomandă decoctul din frunze; zilnic se bea câte o cană un interval de 21 de zile pe lună.

Este tonic capilar

În paralel cu consumul decoctului, de recomandă şi frecţiile cu tinctură, un renumit tonic capilar care combate şi mătreaţa. (Se fac frecţii cu o lingură de tinctură diluată în 100 ml de apă sau se clăteşte părul cu decoct, după spălarea acestuia, măcar de două ori pe săptămână).

Combate multiplicarea bacteriilor

Urzica acţionează împotriva bacteriilor, stopând multiplicarea lor. În bronşite şi astm, urzica fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia (în acest caz se recomandă tinctura, câte două linguri pe zi, diluate în apă plată).

În terapii se folosesc frunzele tinere

Deoarece urzicile conţin şi o toxină urticantă, care înţeapă, de la urzici se folosesc doar frunzele tinere.

Planta matură, care înţeapă, combate circulaţia periferică deficitară şi nevralgia sciatică (prin urzicarea zonelor afectate de boală).

Beneficii în pleurezie

Sucul de urzică amestecat cu miere (în părţi egale) tratează pleurezia şi bolile de plămâni. Totodată, planta este un puternic diuretic atunci când se foloseşte sub formă de macerat ( se macerează un pumn de urzici în 500 ml de vin dulce).

Comenteaza