Foto A fost odată ca-n poveşti la Cluj-Napoca: Vă amintiţi de vremurile când se tăiau porcii în faţa blocului :)

A fost odată ca-n poveşti la Cluj-Napoca: Vă amintiţi de vremurile când se tăiau porcii în faţa blocului :)
Facebook - Grigorescu
A fost odată ca-n poveşti la Cluj-Napoca: Vă amintiţi de vremurile când se tăiau porcii în faţa blocului :)
A fost odată ca-n poveşti la Cluj-Napoca: Vă amintiţi de vremurile când se tăiau porcii în faţa blocului :)

E vremea când mulţi români se pregătesc de "bojotaie". Tăiatul porcilor le aminteşte multor orăşeni de vacanţele de iarnă, când asistau la unul dintre cele mai mari evenimente din curtea bunicilor: pomana porcului. La oraş, evenimentul se celebra în parcarea dintre blocuri... 

Chiar dacă nostalgiile cu tăiatul porcului ne poartă pe mulţi în sertarul cu amintirile din curtea bunicilor, unii clujeni au deschis un alt sertar. Cel cu bojotaia dintre blocuri.

Şi chiar dacă, în Cluj-Napoca în Mănăştur, pe strada Câmpului, mulţi orăşeni creşteau porci (chiar şi pentru vecini), locuind la curte, mai erau destui şi pe la bloc care practicau sacrificarea animalelor printre parcări.

Un exemplu vine din cartierul Grigorescu, de pe strada Fântânele. Între blocurile cu 10 etaje din cartierul clujean, cam în perioada aceasta din decembrie, dar cu ceva ani în urmă se sacrificau animalele pe trotuar şi se tranşau tot acolo, aşa cum se vede în imaginile postate de o clujeancă pe o pagină de Facebook a cartierului: "Fântânele B9, în vremea când se sacrificau porcii în faţa blocului..."

"Hotărât acele minunate vremuri nu se vor mai întoarce..."
"Au trecut acele vremuri!.. Şi mai erau şi o gramadă de parcări libere!"
"Nimeni nu avea treabă cu tine!"
"A fost odată ca-n poveşti..."
"Și stăteam la coadă după o bucată de șoric și o bucățică de ureche."
"Ce faine vremuri!"
"Mulţumim de poze. Amintiri frumoase. Am crescut în B8."
"În urmă cu vreo 30 de ani, când nu erau reguli de nici un fel...", au comentat clujenii nostalgici, remarcând din fotografii faptul că locuri de parcare erau destule pentru Daciile de toate culorile. 

Cei din cartierul Mărăşti vin cu poveşti şi mai palpitante. Un clujean a povestit pentru ZIUA de CLUJ că un vecin tăia chiar viţei în spatele blocului, la garaj. Apoi omul vindea carnea şi celorlalţi vecini. Aşa că nu era chiar atât de rău cu ceva zeci de ani în urmă nici pentru orăşenii din Cluj-Napoca în ce priveşte aprovizionarea. Oamenii se descurcau. 

Comenteaza