Cluj: Casă pe roți, construită cu 23.000 de euro

Doi tineri din Cluj și-au construit propria casă pe roți cu doar 23.000 de euro. Lunar plătesc pentru utilități aproximativ 70 de lei. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

În 2017, Deni și Alin Sîrb, un cuplu de fotografi din Cluj-Napoca, și-au cumpărat un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă oraș. La acea vreme locuiau în „buricul târgului”, într-o casă mare și spațioasă, iar gândurile despre construcția unui tiny house erau doar vise.

Anii au trecut, orașul s-a aglomerat, iar în clipa în care au simțit din ce în ce mai tare „poluarea din aer” au luat decizia de a se apuca de treabă. Cu un buget de 27.000 euro, în iunie 2020, Deni și Alin au început să lucreze la căsuța lor. În decembrie 2020, erau deja mutați, cu mobila aproape gata și 23.000 euro cheltuiți în total.

Deni și Alin sunt împreună de peste zece ani și căsătoriți din 2017. Mereu și-au dorit să locuiască într-un tiny house, dar procesul mutării nu a fost unul ușor. Inițial nu aveau bani, dar aveau acest vis, iar când au avut bani nu găseau terenul potrivit.

Alin își dorea foarte mult un teren în pantă, iar ambii voiau să aibă un view frumos. Lucrurile s-au legat după ce o cunoștință de-ale lor și-a cumpărat un teren în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă Cluj-Napoca. Au fost și ei să vadă despre ce e vorba, s-au îndrăgostit pe loc, iar a doua zi erau deja la notar.

 În prezent, casa e îngrădită pe 360 metri pătrați din cei 1300 metri pătrați disponibili, deoarece lui Alin nu-i plac terenurile mari. Sunt la câteva minute cu mașina de centrul orașului, dar de la geam văd zilnic căprioare, iepuri și vulpi, în jurul casei.

Intenția de a-și construi un tiny house a apărut pentru prima oară în 2018, motiv pentru care cuplul a cerut informații de la primărie. „În mai 2020, după zeci de mailuri, telefoane și prezentări la primărie, încă nu le aveam. Până la urmă, cu puțin ajutor din partea unei avocate, am primit un răspuns oficial în iunie 2020”, își aduce aminte Deni.

Ea spune că fiecare primărie poate avea și legi proprii, iar dacă ești pe roți, adică e vorba despre o casă mobilă, nu ai nevoie de autorizație de construcție. Cu toate astea, lor li s-a cerut autorizație de amplasare. Au fost la primărie, au discutat cu peste zece angajați, dar nimeni nu auzise de așa ceva. „Așa că noi considerăm că avem o rulotă parcată pe terenul propriu”, explică tinerii.

Alin și Deni au pornit la drum cu un buget aproximativ de 27.000 euro. După câteva calcule amănunțite, au ajuns la concluzia că se vor încadra în 18.000 de euro. Acum, la final, mutați în casă și cu mobila în proporție de 95% gata, au tras linie la 23.000 euro. Vor să mai investească în curte – să planteze copaci, flori și să-și facă o grădină cu legume -, dar nu mai mult de 3000 euro.

Suprafața casei în care locuiesc Alin și Deni este de 49 metri pătrați, dintre care amprenta la sol este de 38 metri pătrați, iar dormitorul de la etaj are 11 metri pătrați. La parter există bucătăria și livingul împreună, baia și camera lui Matei, băiețelul lor de 11 luni. Baia și camera copilului sunt identice ca dimensiuni și au 5.8 metri pătrați.

În iunie 2020 s-au apucat de îngrădit și apoi de construcția în sine, dar au avut multe pauze în tot acest proces. S-au mutat definitiv pe 22 decembrie 2020, dar dacă ar fi lucrat constant, ei cred că ar fi terminat în două luni jumate.

Cei doi spun că mare parte din bani s-au dus pe materiale, iar manopera, în total, nu a depășit 1500 euro. Pentru a le alege pe cele mai bune, la prețuri decente, cuplul a discutat cu nașul lor, care tocmai terminase de construit o casă și avea informațiile la îndemână.

El cunoștea deja cele mai bune oferte, studiase fiecare produs în parte și a știut unde să-i trimită pe cei doi pentru fiecare etapă. Casuța e din panouri sandwich pe structura metalică, izolată la interior cu vată bazaltică. Iar la exterior e îmbrăcată în tablă neagră, potrivit lovedeco.ro.

 
 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza