Cea mai folosită plantă împotriva infecţiilor. În România este cultivată şi ca plantă decorativă

Cea mai folosită plantă împotriva infecţiilor. În România este cultivată şi ca plantă decorativă

Originară din America de Nord, această plantă era intens folosită pentru tratarea tuturor infecţiilor,  înainte să apară antibioticele.

Echinaceea purpurea, cultivată şi în România, inclusiv ca plantă decorativă, este cea mai cunoscută şi folosită plantă medicinală pentru infecţii bacteriene, virale şi fungice.

În scop terapeutic se foloseşte întreaga plantă, care are puternice proprietăţi antibiotice. Echinaceea întăreşte sistemul imunitar, este eficientă în cazuri de răceală, gripă şi laringită. Tot ea inhibă înmulţirea viruşilor şi asigură o vindecare mai rapidă şi uşoară în toate bolile aparatului respirator, ajută la tratarea durerilor de urechi, la vindecarea leziunilor de ţesut conjunctiv (sportivii sunt trataţi cu tinctură de echinaceea pentru lovituri la coate sau genunchi).

De asemenea, această plantă este eficientă în tratarea candidozelor, stimulând fagocitoza (leucocitele vor distruge ciupercile). Preparatele sunt incluse în tratamentul unor boli şi afecţiuni precum HIV şi tuberculoză.

Totodată, echinaceea are acţiune puternic imunostimulatoare, creşte nivelul properdinei, un compus care ajută celulele albe să ajungă în zonele infectate din organism şi oferă trei compuşi activi cu proprietăţi antivirale asemănătoare interferonului (compusul antiviral propriu organismului). Cei trei compuşi activi sunt acidul cafeic, acidul cicoric şi echinacina. Acidul cicoric are capacitatea de a bloca integraza, o enzimă ce favorizează înmulţirea viruşilor.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza