Ce să mănânci ca să îți îmbunătățești memoria. Ai ținut minte?

Ce să mănânci ca să îți îmbunătățești memoria. Ai ținut minte?

Estimările specialiștilor arată că numărul de acum al cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla, ajungând la peste 150 de milioane până în 2050.

O alimentație de tip occidental poate agrava pierderea memoriei la bătrânețe, sugerează un nou studiu. O echipă de la universitatea Columbia, din New York, susține că persoanele care consumă din plin flavonoide – nutrienți care abundă în anumite fructe, legume și alte alimente, și care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidantilor si substantelor biochimice – se confruntă cu o probabilitate mai mică de a dezvolta declin cognitiv legat de vârstă.

De regulă, o alimentaţie de tip occidental se caracterizează printr-un consum mare de carne roşie, produse din carne, produse lactate bogate în grăsimi, cartofi, cartofi prăjiţi şi produse din cereale rafinate, scrie 360medical.ro.

Un nou studiu a descoperit că reaprovizionarea cu flavonoide a persoanelor cu deficiențe ușoare, cu vârsta de peste 60 de ani, a îmbunătățit semnificativ performanțele acestora la testele mentale.

Acest studiu considerat „de pionierat” este primul care stabilește o astfel de legătură, deschizând potențial calea pentru un nou program de screening pentru sănătatea creierului.

Cercetarea sugerează că suplimentele de flavonoide ar putea fi prescrise persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, pentru a reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer mai târziu în viață.

Descoperirea se adaugă, de asemenea, la dovezile care sugerează că creierul care îmbătrânește, la fel ca și creierul în curs de dezvoltare la bebeluși, are nevoie de nutrienți specifici pentru o sănătate optimă.

Sursele de flavonoide din alimentație includ cacao, ceai, struguri și fructe de pădure.

Studiul se bazează pe mai mult de 15 ani de cercetări efectuate de aceeași echipă de la universitatea Columbia, demonstrând că flavanoidele îmbunătățesc funcția unei părți a hipocampusului creierului care este vitală pentru învățare și formarea de noi amintiri.

Testele cognitive anuale, făcute pe peste 3.500 de adulți sănătoși în vârstă timp de trei ani, au arătat că îmbunătățirile observate după un an de administrare a unor pastile cu flavanoide au persistat timp de cel puțin încă doi ani.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele indică puternic faptul că o deficiență în flavonoide contribuie la pierderea memoriei legată de vârstă.

Consumul de flavonoide a fost corelat cu scorurile de memorie, iar suplimentele de flavonoide au îmbunătățit memoria la adulții cu deficiență de acești nutrienți.

Comenteaza