Cazarma Sf. Gheorghe, clădirea ridicată din pietrele zidului medieval

Cazarma Sf. Gheorghe, clădirea ridicată din pietrele zidului medieval

La sfârșitul secolului al XVIII-lea zidul medieval al Clujului și-a pierdut rolul de apărare. Căpitanul Ferenc Trencsini a încercuit locul aflat în partea estică a orașului, transformându-l în câmp de antrenament, nelăsând civilii să aibă acces acolo.

În 1769, în urma plângerii depuse de reprezentanții urbei, orașul a recăpătat zona și astfel s-a depozitat aici fân, dar se vindea și cherestea, cărbune, iar pentru o scurtă perioadă locul s-a transformat în piață pentru păsări de curte. Denumirea de Piața Trencsin s-a păstrat până la sfârșitul secolului al XIX-lea (devenind apoi Piața Bocskai), limita nordică a acesteia fiind strada Maghiară, în timp ce latura sudică ajungea până la confluența străzilor Turzii și Titulescu (spațiu cunoscut mult timp ca „Cigánysor”).

Prima clădire importantă ridicată aici a fost Cazarma Sf. Gheorghe. Constructorii Winkler György și Anton Kagerbauer au aplicat planurile căpitanului-arhitect Lajos Goró pentru a realiza impozanta clădire în stil neoclasic care putea să adăpostească peste 500 de soldați. Mai multe detalii AICI!

Comenteaza