Casa din Cluj în care s-a născut cel mai mare rege al Ungariei

Casa din Cluj în care s-a născut cel mai mare rege al Ungariei
| Foto: Arhiva

Atunci când, în urmă cu 580 de ani, a văzut pentru prima dată lumina zilei, probabil că nici ursitoarele de la căpătâiul său nu se gândeau că Matia Corvin avea să devină unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei şi că, în timpul domniei sale de 32 de ani, Ungaria avea să cunoască cea mai vastă întindere din istoria sa.

Matia Corvin s-a născut în 23 februarie 1443 din tată român, Iancu de Hunedoara sau Janos Hunyadi, şi din mamă unguroaică, Elisabeta Silaghi sau Szilágyi Erzsébet, într-o încăpere a unei case din Cluj, casă care se păstrează în condiţii bune şi astăzi şi care atrage zeci de mii de vizitatori anual, deşi nu este amenajată ca muzeu şi deşi accesul în interior nu este permis turiştilor.

Este destul de cunoscut faptul că Regele Matia s-ar fi născut în încăperea din stânga, de la parter, dar există argumente cum că, de fapt, acesta s-ar fi născut într-o altă încăpere, la etaj.

"Mai există o ipoteză a locului de naştere a ilustrului rege, fiindcă, în general, oaspeţii erau cazaţi la etaj, nu la parter", spune, pentru AGERPRES, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

De asemenea, o altă controversă se referă la motivul naşterii la Cluj a marelui rege. De regulă, se spune că locul n-a fost ales, că naşterea s-a petrecut accidental, în timp ce Elisabeta Szilagyi era pe drum, dar o altă ipoteză susţine că oraşul a fost special ales pentru naştere, ca urmare a unei alianţe pe care Iancu de Hunedoara a avut-o cu clujenii.

"Oficial, foarte multe surse spun că ilustrul rege s-a născut aici datorită faptului că Erzsebet sau Elisabeta Szilagyi, venind din Sălaj, pe drum ar fi luat-o durerile naşterii aici şi Matia s-ar fi născut în casa acestui bogat viticultor. Nu prea e adevărat. Adevărul, se pare, este că marele tată al său, marele comandat de oşti, Iancu de Hunedoara sau Janos Hunyadi, era într-un război perpetuu cu marea nobilime, care nu-i recunoştea calităţile sale reale de mare conducător, neavând un arbore genealogic de mare nobil, şi şi-a adus aici soţia intenţionat, ca să nască într-un loc sigur şi să fie păzită de clujeni. De ce?! Pentru că el avea o alianţă cu oraşul Cluj. Şi unde se întăreşte această afirmaţie: după Răscoala de la Bobâlna dintre 1437-1438, clujenii fiind participanţi în cadrul răscoalei, după înfrângerea ei, toate privilegiile clujenilor au fost luate de nobili, dar le-au primit înapoi în anul 1444, la intervenţia lui Iancu de Hunedoara", explică istoricul clujean.

Casa Matia, cum i se spune acum, este probabil cea mai cunoscută casă din Cluj-Napoca, atât în ţară, cât mai ales în străinătate. Deşi numărul turiştilor pe care îi atrage anual este impresionant, de ordinul zecilor de mii, casa în care s-a născut Regele Matia, în 23 februarie 1443, nu poate fi vizitată, cel puţin oficial. Şi nici nu are nimic amenajat în interior, care să amintească de celebrul rege.

"Este Casa Mehffy, acest mare viticultor, foarte bogat. Această casă era situată exact la intrarea în Clujul vechi, în Clujul de 7 hectare. Deci, nu oricine stătea aici în acea perioadă şi nu oricine avea o casă de piatră. În general, casele, în acea perioadă, erau din lemn. Din păcate, nu putem spune că este o casă memorială. Ea aparţine Universităţii de Artă şi Design şi nu are niciun obiect care să-l reprezinte pe ilustrul rege, iar intrarea se face foarte greu, ajungi ori la latitudinea paznicului, ori a unor oameni de aici, care îţi permit sau nu-ţi permit să o vizitezi. În general, turiştii o văd de afară, pentru că, sinceri să fim, înăuntru ai vedea unele camere care sunt transformate în săli de curs şi în rest, mai nimic", ne spune, cu nemulţumire, Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

În aprilie 2021, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, afirma că are în vederea restaurarea casei în care s-a născut Matia Corvin.

"Am fost să vizitez Casa Matia Corvin şi am avut o discuţie cu proprietarii, conducerea UAD, şi am convenit o posibilitate de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării pentru restaurarea completă a acestei clădiri. E un proiect ambiţios, dar absolut firesc şi necesar pentru cea mai veche clădire din Cluj-Napoca şi cea mai renumită şi care poate deveni punct de atracţie turistic mult mai mare decât este astăzi. Prin această restaurare completă, prin deschiderea către public a acestei case, care să aibă şi o amprentă legată de cel care a fost Regele Matia Corvin, dar în care să se păstreze şi partea de arte şi activitate didactică. Această investiţie va fi derulată în integralitate de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, însemnând toată procedura de avizare, proiectare, este vorba de un monument istoric, se lucrează cu legi speciale. Vrem ca această casă să fie pusă în valoare. Trebuie creată o posibilitate de a aduce un omagiu faptului că în această casă s-a născut Regele Matia Corvin, dar poate fi şi un punct de atracţie turistic extraordinar. Deschiderea acestei case pentru turişti poate crea pentru Cluj o altă perspectivă, poate fi introdusă în circuitul turistic şi pentru aceasta trebuie creată în interior o posibilitate de prezentare, o expoziţie, o cameră memorială, ne vor spune specialiştii. Cred că este o oportunitate'', anunţa Cseke Attila.

Istoricii susţin că Matia Corvin avea printre cele mai mari biblioteci din Europa, în care era adăpostită şi cea mai mare colecţie europeană de cronici istorice şi lucrări filosofice şi ştiinţifice din secolul al XV-lea, cu peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 de florini de aur.

Comenteaza