Când este cel mai bun moment pentru a lua cina? Un studiu recent oferă răspunsul

Când este cel mai bun moment pentru a lua cina? Un studiu recent oferă răspunsul

Oamenii de știință au vrut să afla care este cel mai bun moment pentru a lua cina, având în vedere că orele de masă afectează greutatea şi consumul de calorii.

Ora cinei variază de la 19:30 la 21:30, mulţi crezând că, mâncând mai târziu le va ţine de foame peste noapte. Dar, există un moment ideal pentru cină? Un nou studiu pare să aibă răspunsul la această întrebare.

„Am vrut să testăm mecanismele care explică de ce mâncatul târziu creşte riscul de obezitate”, explică Frank Scheer, directorul programului de crono-biologie medicală la Brigham Division of Sleep and Circadian Disorders din Boston (SUA). „Cercetările anterioare au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creşterea grăsimii corporale şi reducerea scăderii în greutate”.

Cercetatorii au invitat 16 pacienti supraponderali, între 20 si 60 de ani, să urmeze un protocol de mese programate după ce au fost împărţiţi în două grupe: primul cu mese devreme şi celălalt cu aceleşi mese, amânat aproximativ 4 ore mai târziu (de exemplu, primul grup putea mânca în jurul orei 9:00, 13:00 şi 17:00; celălalt grup - în jurul orei 13:00, 17:00 şi 21:00), scrie Mediafax.

Toţi participanţii şi-au înregistrat foamea şi pofta de mâncare. Iar cercetătorii au colectat mostre de sânge şi ţesut adipos, măsurători ale temperaturii corpului şi consumul de energie.

Caloriile se ard mai lent noaptea

Descoperirea a fost că mâncatul mai târziu are efecte profunde asupra foametei şi asupra hormonilor care reglează apetitul: nivelurile de grelină, un hormon care creşte pofta de mâncare, au fost întotdeauna mai mari atunci când participanţii au luat cina mai târziu, suprimând simultan nivelurile de leptine, un hormon care provoacă saţietate. Acest lucru i-a determinat să ardă calorii într-un ritm mai lent şi să formeze mai uşor ţesut adipos.

„În acest studiu, am întrebat dacă momentul în care mâncăm contează”, scrie Nina Vujovic, cercetător în divizia de tulburări de somn şi circadiene la Brigham and Women's Hospital. „Şi am descoperit că mâncatul 4 ore mai târziu face o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte nivelul foametei, modul în care ardem caloriile după mâncare şi modul în care stocăm grăsimi”

Potrivit omului de ştiinţă, acest lucru este în concordanţă cu un corp amplu de cercetări care sugerează că mâncatul mai târziu creşte riscul de obezitate.

Sensibilitatea la insulină

Alte studii spun, de asemenea, că a pune cina mai devreme este de obicei o idee bună: într-o analiză publicată în Obesity Reviews, oamenii de ştiinţă au examinat datele a 9 studii clinice care au implicat 485 de adulţi, constatând că cei care consumă cele mai multe calorii la începutul zilei slăbesc mai mult decât cei care fac invers şi prezintă îmbunătăţiri ale nivelului de zahăr din sânge, al colesterolului şi al sensibilităţii la insulină, indicator al riscului de diabet.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, motivul pentru care cina devreme este mai bună este simplu: suntem mai sensibili la insulină la începutul zilei, ceea ce înseamnă că muşchii sunt capabili să absoarbă şi să o utilizeze mai bine glucoza din sânge. Dar, pe măsură ce ziua trece, devenim din ce în ce mai puţin sensibili la insulină. Noaptea, celulele beta producătoare de insulină ale pancreasului devin lente şi mai puţin sensibile la creşterea zahărului din sânge.

Un alt factor important este lipaza sensibilă la hormoni, o enzimă care eliberează grăsimea din celulele noastre adipoase: este în general mai activă noaptea, pentru a oferi corpului nostru energia necesară pentru a ne menţine organele funcţionale în timp ce dormim.

Dar, potrivit Martei Garaulet, expert în nutriţie la Universitatea din Murcia (Spania), intervievată de Washington Post, mâncatul târziu noaptea suprimă această enzimă, împiedicând în esenţă organismul să ardă grăsimile. „Există o mare diferenţă în acest sens între oamenii care iau cina cu 4 ore înainte de a merge la culcare şi cine ia cina cu doar aproximativ o oră înainte de a merge la culcare”.

Comenteaza