Amenzi URIAȘE pentru patronii care își stresează angajații sau care nu împiedică actele de hărțuire la muncă

Amenzi URIAȘE pentru patronii care își stresează angajații sau care nu împiedică actele de hărțuire la muncă
| Foto: cariera.ejobs.ro

Stresul la job e considerat acum hărţuire morală, iar amenzile pot să ajungă până la 200.000 de lei.

 

În funcţie de felul în care se produce această hărţuire, amenzile diferă. Angajatorul tău trebuie să prevină actele de hărţuire la muncă.

Avocatul Andrei Săvescu spune că hărţuirea morală nu se realizează neapărat de angajator, ci vizează, de fapt, conflictele dintre salariaţi. În ceea ce priveşte amenda maximă, va fi destul de greu să dovedeşti în instanţă că angajatorul tău merită să plătească cea mai mare amendă.

„Consecinţele juridice ale stresului se petrec mereu. Amenda de 200 de mii de lei, amenda maximă, este o sancţiune adresată angajatorului care în mod organizat, intenţionat face în aşa fel încât să existe un climat de hărţuire morală în interiorul organizaţiei. Ceea ce este greu de presupus ca un angajator să aibă o asemenea intenţie. Această sancţiune se va aplica foarte rar”, consideră Andrei Săvescu.

Dacă angajatorul nu previne şi nu combate hărţuirea morală la job, riscă o amendă de 30.000-50.000 de lei. Dacă angajatorul stabileşte reguli interne prin care obligă, determină sau îndeamnă salariaţii să comită hărţuire morală, amenda poate ajunge şi la 50.000-200.000 de lei. De asemenea, dacă angajatorul nu te recompensează pentru munca suplimentară, poate fi amendat cu1.500- 3.000 de lei.

 

Etichete
Comenteaza