Alertă în Turcia! Bacterii care pot provoca infecții grave, detectate în apa mării

Alertă în Turcia! Bacterii care pot provoca infecții grave, detectate în apa mării
| Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Turiștii din Turcia au fost avertizați să fie mai atenți din cauza riscului de infecție cu bacterii periculoase care pot provoca îmbolnăviri grave și pot duce chiar la sepsis.

Pe măsură ce temperatura apei mării crește din cauza încălzirii globale, proliferează și microorganisme care prezintă riscuri grave pentru sănătatea umană. Bacteriile Vibrio, care s-au răspândit de la Marea Baltică la Marea Nordului, sunt observate acum și pe coastele Turciei. Experții recomandă evitarea intrării în mare cu răni deschise.

Bacteriile Vibrio, care proliferează odată cu creșterea temperaturii apei de mare, pot pătrunde în organism prin răni deschise și pot provoca infecții fatale. Potrivit EuroNews, conform celui mai recent avertisment emis de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), bacteria Vibrio, care anterior se găse doar în Marea Baltică, este detectată acum și în Marea Nordului și în zonele de înot închise. Aceste bacteriiprosperă la temperaturi ridicate și salinitate scăzută, în special în apele sărate și salmastre - un amestec de apă sărată și dulce, scrie Milliyet.

Un pericol similar se aplică și Turciei. Studii recente au descoperit ADN de la bacterii precum Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus de-a lungul coastelor Marmara, Egee și Mediteranei. dr. Uğur Aferin, specialist în urologie la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, a declarat că cei care intră în contact cu marea în timpul lunilor de vară ar trebui să fie atenți.

„Bacteriile Vibrio prosperă în apele calde și sărate. Vibrio cholerae, în special, poate pătrunde în tractul gastrointestinal prin ingerarea apei de mare contaminate și poate provoca holeră, care provoacă diaree severă și deshidratare. Deși cazurile de holeră sunt rare în Turcia, riscul nu este zero”, a declarat Aferin.

Bacteriile Vibrio pot duce la sepsis

„Atunci când specii precum Vibrio vulnificus intră în contact cu pielea, acestea pot provoca infecții ale țesuturilor și, în cazuri rare, infecții fatale, cum ar fi fasciita necrozantă, cunoscută și sub numele de « bacterii carnivore ».” Aferin a atras atenția și asupra consumului de fructe de mare, spunând: „Vibrio parahaemolyticus, care poate fi transmis prin crustacee, cum ar fi stridiile crude, se poate manifesta prin dureri abdominale, vărsături, diaree și febră. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, aceste infecții se pot răspândi în sânge și se pot transforma în sepsis.” - a explicat specialistul în urologie.

Atenție și la piscine

Experții subliniază riscul de infecție în piscinele folosite pentru răcorire pe vreme caldă, afirmând că infecțiile cu bacterii precum rotavirus, hepatita A, salmonella, shigelloza și ecistoza pot fi foarte frecvente în piscine. De asemenea, experții subliniază că la copii se pot confrunta cu diaree severă și vărsături și avertizează împotriva înotului în piscine dacă au diaree, vărsături sau răni deschise.

Comenteaza