Adi Hădean, despre mâncatul ”pe crăpelniță” la români. Meniuri neschimbate de 30 de ani la nunți

Adi Hădean, despre mâncatul ”pe crăpelniță” la români. Meniuri neschimbate de 30 de ani la nunți
| Foto: colaj - ZIUA de CLUJ

Chef Adrian Hădean a fost invitatul emisiunii ”Temerarii”, realizată de Marta Ușurelu la Digi24. Adi este un om care, în ciuda celebrității, a rămas fidel principiilor și valorilor care l-au consacrat.

Gastronom și blogger culinar, recunoscut și pentru numeroasele proiecte sociale în care s-a implicat de-a lungul timpului, cu o echipă care a oferit peste un milion de farfurii cu mâncare persoanelor vulnerabile, Adi a vorbit la emisiunea ”Temerarii” difuzată sâmbătă, 22 noiembrie, despre bucătăria românească, dar și despre obiceiurile culinare ale românilor.

Acesta spune că 1 din 4 români mai iese în oraș, la masă, o dată pe lună și că e mare lucru că mai sunt restaurante deschise. Dacă pentru categoria rurală, românii se încadrează la ieftin și ce avem prin casă, românii din urban merg pe principiul mâncare livrată rapid acasă. Mai grav e cu nunțile, unde românii o dau pe ”crăpeală”.

Ce le place românilor să mănânce?

”Hai să o luăm pe categorii. Realitatea este că cei mai mulți dintre români mănâncă acasă. Doar 1 din 4 români mai iese în oraș să mănânce și nu îi mai vezi o data pe lună. La capitolul cultura mâncatului în oraș suntem aproape inexistenți. Mă mir că mai avem cârciumi deschise că nu prea mai ai cu cine să le ții. Nu sunt așa de mulți turiști străini încât să zici cpă duduie cârciumăritul.

În urbanul mare românii mănâncă ce pot să își comande repede

Românilor le place de voie, de nevoie să mănânce ce îți fac ei acasă, asta în urbanul mic și la țară, că în urbanul mare le place să mănânce ce pot să își comande repede. Cel mai mult și cel mai mult, iar asta nu e o impresie, e o statistică, se comandă burgerii, după aceea șaorma și pizza”, a mărturisit Adi Hădean.

La noi nu s-a schimbat mentalitatea că farfuria musai trebuie să fie plină

”Dacă vreți, meniurile de nuntă, încă te sperii. Până la urmă acolo trebuie să faci radiografia, unde se întâlnesc oamenii la o nuntă, la o cumetrie pentu că e media poporului și analiza pleacă de la cum este un meniu, care este oferta. Chiar mă uitam pe o ofertă de nuntă… e ceva… nu vreau să spun că e îngrozitor, dar e îngrozitor faptul că e neschimbat. S-au mai schimbat unele ingredient, dar altfel abordarea estea ceeași pe care o cunosc eu de 30 de ani. Poate pe ici, pe colo mai vezi un live-cooking, dar e tot pe crăpelniță, nu e organizată treaba altfel și cam acolo suntem.

Când oamenii caută mănânce mult sau să expună mult și aruncă mult

Bine nu e că oamenii vor să mânânce mult. Pentru că în realitate nu poți să mănânci mult. N-ai cum să mănânci tot meniul ăla. E foarte complicat să mănânci mult și atunci când oamenii caută mănânce mult sau să expună mult și aruncă mult, acolo e problema de fapt. Faptul că trebuie să mănânci mult înseamnă că ai calitate proastă la mâncare, ai multe calorii din astea inutile. Ca să ai multe calorii pe masa trebuie să te îndrepți spre alea mai ieftine, care sunt de mai proastă calitate. O calorie care conține și nutrienți pe lângă ea vine cu un cost, alea multe, multe, multe vin cumva semi-gratis pentru care cineva a pus banii și pe tine nu te ajută cu nimic. Faci colăcei și aia e tot”, mai atrage atenția Adi Hădean.

Adi Hădean visează să înființeze Centrul Național de Gastronomie

Trăind într-o societate cu un standard jos la calitatea mâncării, iar dintre puținii oameni care au standarde mai ridicate e greu să țină în viață cârciumi care rezistă mult timp. Sunt multe povești de succes, dar și mulți cârciumari cu mâncare bună care au adus bani de acasă ca să țină aceste localuri, a mai spus chef Hădean la emisiunea Temerarii. Acesta a mărturisit în cadrul emisiunii că mai presus de profesie, visul său este să înființeze Centrul Național de Gastronomie.

Comenteaza