Modificări în Codul Rutier: Șoferii care refuză testarea pentru alcool sau droguri rămân fără permis

Modificări în Codul Rutier: Șoferii care refuză testarea pentru alcool sau droguri rămân fără permis

Recentele modificări ale Codului Rutier prevăd că permisul auto poate fi retras în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care arată că un șofer este băut sau drogat, însă acesta refuză testarea.

Codul Rutier a fost actualizat în urmă cu câteva zile. Astfel, din 17 februarie 2023 toți deținătorii de permis de conducere trebuie să cunoască noile reglementări.

Una dintre principalele măsuri adoptate este stabilirea aspectelor procedurale aferente dispunerii măsurii tehnico-administrative a retragerii permisului de conducere.

Conform noilor reglementări, în situația în care polițistul rutier are probe sau indicii temeinice care indică faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, însă acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive.

Polițistul poate dispune retragerea permisului auto până la ora 8 a zilei următoare, "dar nu mai puțin de 12 ore". În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație.

Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere. Aceasta va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului rutier.

În ceea ce privește posesorul carnetului de conducere, acesta își va oferi datele personale (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu/reședință, număr și serie a cărții de identitate). În acest act se vor însemna, totodată, perioada retragerii și motivul dispoziției.

Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale) sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.

În plus, de acum înainte nu doar polițiștii rutieri, ci și polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere retrase.

Comenteaza