Incredibil cum a scăpat de sancțiuni un șofer prins de polițiști că a trecut calea ferată pe roșu, la Gherla

Incredibil cum a scăpat de sancțiuni un șofer prins de polițiști că a trecut calea ferată pe roșu, la Gherla
| Foto: Google Maps StreetView

Polițiștii clujeni au sancționat cu amendă și suspendarea permisului un șofer care a traversat calea ferată în timp ce luminile și semnalele acustice erau pornite. Conducătorul auto a constestat în instanță procesul verbal și a câștigat.

Totul s-a petrecut anul trecut în data de 29 februarie, în jurul orei 16:30, la trecerea peste calea ferată de pe strada Horea din Gherla.

Șoferul amendat a contestat în instanță procesul verbal întocmit de polițiștii care l-au prins trecând calea ferată pe roșu, motivând că nu s-a indicat corespunzător locul unde s-a petrecut fapta. În procesul verbal s-a trecut o stradă unde nu există cale ferată, strada 16 Februarie, scrie Gherlainfo.ro.

De asemenea, șoferul a mai suținut faptul că agentul constatator nu are competență teritorială, însă instanța a hotărât că angajatul IPJ Cluj era în serviciu la data întocmirii procesului verbal și acesta era competent teritorial.

De asemenea, instanța a solicitat emiterea unei adrese către Municipiul Gherla pentru a comunica dacă există trecere la nicel cu calea ferată pe strada 16 Februarie din municipiu. Răspunsul a fost că pe strada 16 Februarie, care face legătura între străzile Fabricii și Horea, nu există trecere la nivel cu calea ferată, iar aceasta este paralelă cu linia de cale ferată Apahida – Dej.

Incredibil cum a scăpat de sancțiuni un șofer prins de polițiști că a trecut calea ferată pe roșu, la GherlaStrada 16 Februarie din Gherla, paralelă cu linia de cale ferată. Sursă: Google Maps.

Potrivit legii dacă "fapta contravențională e doar sumar descrisă în procesul-verbal de contravenție e ca și cum nu ar fi descrisă deloc și asta atrage nulitatea relativă a documentului. Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu, printre altele descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite”.

"Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei", potrivit dispoziţiilor art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.

Judecătorii de la Gherla au admis, la termenul din 22 februarie 2024, plângerea contravenţională formulată de conducătorul auto și au anulat în parte procesul-verbal încheiat de IPJ Cluj- Secția 7 Poliție Rurală Gherla. De asemenea, l-au exonerat pe șofer de la plata amenzii în cuantum de 1.305 lei și au dispus înlăturarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile, potrivit sursei citate.

Sentința poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare.

Comenteaza