GHID pentru faptele de VIOLENȚĂ şi HĂRȚUIRE SEXUALĂ: Unde, cum, când şi cui se pot adresa victimele
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Sep 2024, 11:12
- Justiţie
- Ascultă știrea
Ministerul Justiţiei a elaborat şi publicat un ghid pentru victimele violenţei şi hărţuirilor sexuale în care sunt oferite informații cu privire la cum trebuie să acționeze în astfel de situații.
Ministerul Justiţiei a elaborat şi publicat un ghid în care prezintă unde, cum, când şi cui se pot adresa victimele violenţei şi hărţuirilor sexuale, a anunţat luni Alina Gorghiu.
"Ia-ţi o clipă de răgaz şi citeşte Ghidul pentru faptele de violenţă şi hărţuirea sexuală. Aşa te ajuţi pe tine la nevoie, ajuţi o colegă sau un coleg şi orice altă victimă a violenţei şi abuzurilor sexuale sau de orice altă natură. Ministerul Justiţiei a elaborat acest Ghid într-o formă foarte simplă, într-o formă accesibilă vouă, tuturor. Acest Ghid va fi publicat astăzi (luni - n.r.) pe site-ul Ministerului Justiţiei şi vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa, care este legislaţia şi ce drepturi aveţi. Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România. E nevoie de foarte mult curaj din partea oricui pentru a se adresa autorităţilor. Vă îndemn să nu rămâneţi indiferenţi, toţi trebuie să ajutăm o victimă aflată în dificultate", a transmis ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.
"Te-ai găsit în postura de a ți se pretinde sau impune favoruri de natură sexuală la locul de
muncă sau într-o instituție publică? Consideri că ai fost victima unei conduite necorespunzătoare care ți-a adus atingere integrității fizice, psihice ori libertății sau integrității sexuale?
Violența și hărțuirea pot apărea atât între persoane de sex diferit, cât și între persoane de același sex. O persoană poate fi victimă la școală, universitate, la locul de muncă, în familie sau chiar pe stradă ori în alte locuri publice, precum și în mediul online
Ai fost martorul unei fapte dintre cele descrise mai sus, a cărei victimă a fost un coleg, prieten, apropiat?
Este important să nu rămâi indiferent, o astfel de persoană se află în dificultate și este posibil să aibă nevoie de sprijinul celor din jur.
Mai mult decât atât, poți fi chiar tu acela care poate sesiza organele judiciare. De altfel, în cazul infracțiunilor de abuz sexual asupra minorilor, ai chiar obligația de a o face.
Dacă alegi să rămâi indiferent sau chiar să blamezi victima, trebuie să știi că prin aceasta contribui și tu la propagarea fenomenului." - se explică în ghidul lansat de minister.