Curtea de Apel Cluj a ANULAT definitiv avizul de mediu acordat unui proiect de exploatare a aurului în Transilvania

Curtea de Apel Cluj a ANULAT definitiv avizul de mediu acordat unui proiect de exploatare a aurului în Transilvania
| Foto: Declic

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru un proiectul minier de exploatare a aurului și cuprului din Transilvania.

Proiectul minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara din Transilvania a fost stopat printr-o decizie a Curţii de apel Cluj. Mai exact, fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează Economica.net.

„Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă o recunoaștere a eforturilor constante ale Asociației Declic și Asociației Ecou Rovina Bucureșci, care au susținut că avizul de mediu a fost emis fără o evaluare adecvată a impactului transfrontalier și fără consultări adecvate cu comunitățile locale și statele vecine”, se precizează în comunicatul Declic.

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România”, mai transmite Declic.

Proiectul Rovina a fost comparat în mod repetat cu alte proiecte controversate, cum ar fi Roșia Montană și Certej, unde avizele de mediu au fost de asemenea anulate din cauza problemelor similare. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Decizia Curții de Apel Cluj a fost dată în dosarul cu nr 5220/117/2022 și poate fi citită in integralitate aici:
https://portal.just.ro/33/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11700000000160697&id_inst=33.

Procesul a fost inițiat de Asociația Declic, asociație parte a rețelei Mining Watch România. Curtea a decis, de asemenea, obligarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara și a companiei Samex România S.R.L. la plata cheltuielilor de judecată în valoare de peste 20.000 de lei către Asociația Declic. Această decizie este definitivă și executorie, mai transmite sursa citată. 

Comenteaza