Video A fost inventat asistentul-robot care face teste de depistare a coronavirusului

A fost inventat asistentul-robot care face teste de depistare a coronavirusului
| Foto: sdu.dk

Prezenţa roboţilor în viaţa noastră nu mai este de mult o noutate. Iar un astfel de sistem tehnologic complex vine acum în ajutorul asistenţilor medicali aflaţi în prima linie de luptă cu COVID-19. 

Un robot complet automatizat care face teste pentru depistarea coronavirusului a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea de sud din Danemarca şi Lifeline Robotics. Asistenţii medicali care se ocupă de obicei de recoltarea probelor pot evita astfel riscul de infectare.

Procedura este simplă: după ce pacientul prezintă un card de identitate, robotul pregăteşte trusa pentru test şi prelevează proba din gâtul acestuia, pe care o plasează apoi într-un container pentru analiză. "Robotul tampon", dotat cu inteligenţă artificială, foloseşte camere video pentru a detecta partea corectă a gâtului, iar gesturile sale sunt blânde.

Cercetătorii spun că robotul ar putea fi scos pe piaţă până în toamna acestui an, când se aşteaptă al doilea val al epidemiei. Aceştia mai spun că, la nivel global, este nevoie de din ce în ce mai multe teste, iar un astfel de robot, care este produs prin printare 3D, îi poate proteja pe cei din sistemul medical. 

Comenteaza