Trupele ucrainene din Mariupol, retrase în combinatul siderurgic Azovstal, nu au capitulat: ”Vor lupta până la capăt”

Trupele ucrainene din Mariupol, retrase în combinatul siderurgic Azovstal, nu au capitulat: ”Vor lupta până la capăt”

Ucraina a respins, duminică, ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt". 

Trupele ucrainene care s-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol - ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina - ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar britanic.

Ucraina a reușit să își realimenteze forțele asediate din Mariupol în misiuni nocturne foarte riscante, a declarat pentru BBC Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline. Acesta mai spune că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.

El estimează că până la 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, citată de Reuters, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), pentru a avea "garanţia că rămân în viaţă". "Este singura lor şansă", arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP.

Şmihal a asigurat că "forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt", scriu agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

Sub uzina „Azovstal” din Mariupol se află un adevărat oraș subteran, iar unele clădiri ale gigantului combinat metalurgic ucrainean sunt rezistente la un eventual atac nuclear, a declarat consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Ian Gaghin, conform agenției de presă RIA Novosti. 

Comenteaza