Suspecţii de COVID-19, monitorizaţi la nivelul UE. Statele vor face schimb de informaţii prin intermediul aplicaţiilor de depistare a contacţilor

Suspecţii de COVID-19, monitorizaţi la nivelul UE. Statele  vor face schimb de informaţii prin intermediul aplicaţiilor de depistare a contacţilor

Un set de specificaţii tehnice va asigura schimbul de informaţii între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor, la nivelul UE.

Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unui set de specificaţii tehnice care să asigure schimburile de informaţii între aplicaţiile naţionale de depistare a contacţilor, date care pot fi utile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
 
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, după ce soluţia tehnică va fi pusă în aplicare, aplicaţiile naţionale care au fost sau vor fi lansate vor funcţiona fără probleme atunci când utilizatorii călătoresc într-o altă ţară din UE.
 
Acesta este un pas important în direcţia în direcţia interoperabilităţii aplicaţiilor mobile de depistare a infecţiilor cu coronavirus, în condiţiile în care statele membre încep să elimine restricţiile de călătorie înainte de vacanţa de vară, susţin reprezentanţii CE.
 
„Pe măsură ce ne apropiem de sezonul turistic este important să ne asigurăm că europenii pot utiliza aplicaţia din propria lor ţară peste tot pe unde călătoresc în UE. Aplicaţiile de depistare a contacţilor pot fi utile pentru limitarea răspândirii coronavirusului, în special ca parte a strategiilor naţionale de eliminare a măsurilor de limitare a mişcării persoanelor”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.
 
„Fac apel la cetăţeni să le utilizeze, deoarece aceste tehnologii pot da rezultate doar dacă avem o masă critică de utilizatori şi este asigurată interoperabilitatea transfrontalieră a aplicaţiilor în UE. Securitatea datelor şi protecţia drepturilor fundamentale şi a vieţii private sunt cerinţe nenegociabile pe care aceste instrumente digitale trebuie să le îndeplinească”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
 
Majoritatea statelor membre au decis să lanseze aplicaţii mobile care să funcţioneze complementar cu depistarea manuală a persoanelor care au venit în contact cu coronavirusul.
 
„Marea majoritate a aplicaţiilor naţionale aprobate se bazează pe o arhitectură descentralizată, ceea ce înseamnă că identificatorii arbitrari ai utilizatorilor care au fost detectaţi ca fiind, pentru un anumit timp, în proximitatea unui dispozitiv mobil rămân înregistraţi chiar în telefon şi vor fi comparaţi de acesta cu identificatorii utilizatorilor raportaţi ca fiind infectaţi. Specificaţia tehnică pentru interoperabilitate va permite realizarea acestor verificări şi în cazul utilizatorilor care călătoresc din alte state membre, fără ca aceştia să trebuiască să descarce mai multe aplicaţii naţionale”, se arată în comunicat.
 
Informaţiile comunicate între aplicaţii vor fi transmise criptat, în aşa fel încât să nu fie posibilă identificarea persoanelor.
 

ULTIMELE ȘTIRI

Comenteaza