Foto Rusia, suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Care sunt cele 24 de state care s-au opus excluderii şi cele 58 care s-au abținut

Rusia, suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Care sunt cele 24 de state care s-au opus excluderii şi cele 58 care s-au abținut

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a votat miercuri pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, în timpul unei sesiuni desfășurate la New York cu 94 de voturi pentru, 24 împotrivă și 58 de abțineri. 

Rusia, suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. 24 de state s-au opus excluderii, 58 s-au abținut

Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza rapoartelor privind „încălcări și abuzuri grave și sistematice ale drepturilor omului" de către trupele ruse care au invadat Ucraina, relatează Reuters.

Înaintea votului, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a acuzat Rusia de comiterea unor abuzuri „îngrozitoare” – ridicând problema civililor uciși în orașul Bucha, din apropierea Kievului.

Vorbind după vot, deputatul Rusiei ONU. Ambasadorul Gennady Kuzmin a descris această mișcare drept un „pas ilegitim și motivat politic” și apoi a anunțat că Rusia a decis să renunțe cu totul la Consiliul pentru Drepturile Omului.

Reprezentantul Rusiei a mai declarat că țara sa „respinge acuzațiile neadevărate la adresa noastră, bazate pe evenimente înscenate și falsuri care circulă pe scară largă”.

Belarus, China, Iran, Rusia, Siria, Kazahstan, Coreea de Nord, Vietnam și Cuba comunistă sunt printre membrii ONU care s-au aliat cu Moscova şi au votat împotriva rezoluției, potrivit cnbc.comfrance24.com. şi news.un.org.

India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Qatar, Kuweit, Irak, Pakistan, Singapore, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Cambodgia şi Senegal sunt printre națiunile care s-au abținut de la vot.

Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic. Deciziile sale transmit mesaje politice importante, însă, și poate autoriza investigații. Luna trecută, Consiliul a deschis o anchetă cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor, inclusiv posibile crime de război, în Ucraina.

Comenteaza