Redresarea economică a UE: România primește 31 de miliarde de euro

Redresarea economică a UE: România primește 31 de miliarde de euro

Pachetul financiar rezervat României în planul de relansare economică prezentat de Comisia Europeană este format din 19,6 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, și posibilitatea de a împrumuta încă 11,4 miliarde de euro.

În total, pachetul financiar european este de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar 250 de miliarde reprezintă împrumuturi pe care guvernele le vor putea rambursa între 2028 și 2058.

Cu 31,2 miliarde de euro, România va avea parte de a cincea cea mai mare alocare de fonduri. Pe primul loc se află Italia, cu 173 de miliarde, pe locul al doilea Spania, cu 140 de miliarde. Următoarele țări din top sunt Franța, cu 39 de miliarde și Grecia cu 32 de miliarde.

“Comisia propune astăzi un nou plan de revenire numit "UE - Generația următoare", în valoare de 750 de miliarde de euro. Va domina bugetul UE refăcut pe termen lung de 1,1 trilioane. Planul "Viitoarea generație UE" împreună cu cadrul financiar multianual se ridică la 1,85 trilioane euro în propunerea de astăzi. Asta pe lângă cele trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, deja aprobate de Parlament și Consiliu. Asta duce efortul de revenire la un total de 2,4 trilioane euro”, a spus președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyden, potrivit Digi24.

Comenteaza