Raport ONU: temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul acestui secol

Raport ONU: temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfârșitul acestui secol

Pământul continuă să se încălzească,  dar emisiile de gaze cu efect de seră s-au micșorat, ca urmare a pandemiei și a măsurilor adoptate la nivel internațional.

Potrivit Digi24, în raportul anual redactat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se arată că scăderea cu 7% a emisiilor de carbon în anul 2020, determinată de pandemia de coronavirus, va avea un „impact neglijent” asupra fenomenului încălzirii globale, dacă nu e însoțită de o înlocuire rapidă și pe scară largă a combustibililor fosili.

Practic, această micșorare a emisiilor înseamnă o reducere cu doar 0,01 grade a ritmului încălzirii globale până în 2050, spun experții.

De asemenea, raportul UNEP arată că, în acest moment, există încă o mare diferență între acțiunile care trebuie adoptate, conform acordului de la Paris privind schimările climatic și reducerile de emisii poluante pe care le au planificate țările lumii.

Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca principal scop menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol.

Această țintă ar putea fi atinsă, iar emisiile poluante ar putea fi reduse cu 25% până în 2030, dacă țările vor accelera transpunerea în fapte a angajamentelor i vor pune corect în aplicare reformele de mediu și de reglementare necesare redresării economice de după pandemie, se arată în raport.

Comparativ cu epoca pre-industrială, temperatura Pământului a crescut de atunci cu 1 grad Celsius. Acest lucru se traduce deja prin episoade tot mai grave și mai îndelungate de secetă, valuri de căldură şi furtuni severe, pe fondul creşterii nivelului mărilor, se mai arată în raport.

Așa se explică faptul că anii de după 2015 au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, iar suprafața banchizei arctice se micșorează, odată cu topirea calotei glaciare și a creșterii nivelului oceanelor.

Comenteaza