Putin nu are somn de grija regiunilor ocupate în Ucraina. Tratate de anexare a teritoriilor, semnate la miezul nopţii

Putin nu are somn de grija regiunilor ocupate în Ucraina. Tratate de anexare a teritoriilor, semnate la miezul nopţii

Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina, a anunţat Kremlinul, într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni.

În Zaporojie și Herson au fost organizare așa-zise „referendumuri” în care locuitorii au votat săptămâna aceasta în favoarea aderării la Federația Rusă. Aceste referendumuri nu au fost recunoscute la nivel internațional.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Zaporojie şi Kherson, potrivit decretelor preşedintelui rus Vladimir Putin, publicate vineri pe portalul oficial de informaţii juridice. Decretele intră în vigoare din ziua în care sunt semnate.

Se aşteaptă ca preşedintele rus să semneze legile de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia, unde Rusia a organizat referendumuri false în cursul săptămânii trecute pentru a pretinde un mandat pentru revendicările teritoriale, a transmis Mediafax

Putin a declarat că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a împiedica eforturile Ucrainei de a-şi elibera teritoriul suveran.

Semnarea "tratatelor de aderare a teritoriilor la Federaţia Rusă" va avea loc la ora locală 15.00 în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Dmitri Peskov.

Anunţul a declanşat o nouă rundă de condamnări internaţionale. "Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a declarat reporterilor secretarul general al ONU, António Guterres.

Comenteaza