Primii 500 de cetățeni străini evacuați din Gaza, după 25 de zile de război între teroriștii Hamas și Israel. Românii NU sunt pe listă

Primii 500 de cetățeni străini evacuați din Gaza, după 25 de zile de război între teroriștii Hamas și Israel. Românii NU sunt pe listă
| Foto: Mohamed Abed AFP / https://romania.europalibera.org/

Evacuările cetățenilor străini au început miercuri, în cadrul unui acord negociat cu Egipt, Israel și Hamas, de Qatar, cu colaborarea SUA. Niciun român nu a fost printre primii 500 de cetățeni străini evacuați. 

Primele persoane cu dublă cetăţenie au putut părăsi Fâşia Gaza miercuri, 1 noiembrie, pentru prima dată după izbucnirea războiului declanșat de teroriștii Hamas împotriva Israelului, pe 7 octombrie.

Cei aproape 300 de români care au cerut evacuarea din Fâșia Gaza așteaptă cu sufletul la gură momentul trecerii frontierei, după ce niciunul dintre ei nu s-a regăsit în primul val de 500 de cetățeni străini evacuați miercuri, a transmis Europa Liberă.

„E foarte greu și rezistăm foarte greu în acest infern. Sperăm să fim evacuați cât mai repede. Astăzi au plecat 500 de străini și nu știu ce mai așteaptă statul nostru?”, a declarat pentru Europa Liberă un tânăr aflat în Rafah. 

După zile de așteptare chinuitoare, primii cetățeni străini au părăsit miercuri Fâșia Gaza pe la punctul de frontieră Rafah, la granița cu Egiptul. În jur de 500 de persoane au avut această șansă.  

Listele cu primii 500 de cetățeni străini publicate de autoritatea palestiniană includ cetățeni iordanieni, austrieci, japonezi, bulgari, indonezieni și australieni, precum și reprezentanți ai ONG-urilor.

„Persoanele evacuate astăzi (miercuri - n. red.) au fost funcționari ai organizațiilor internaționale, persoane cu probleme medicale și cetățeni din state cu comunități reduse din Fâșia Gaza. Între aceștia nu se află și cetățeni români”, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

„Avem asigurări de la autoritățile egiptene și israeliene că granița va rămâne deschisă și în zilele următoare. E un lucru îmbucurător, cu precizarea că lucrurile vor depinde şi de cum va evolua situaţia de securitate de acolo.”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

Comenteaza