Prima țară UE care permite angajatorilor să-i concedieze pe nevaccinați

Prima țară UE care permite angajatorilor să-i concedieze pe nevaccinați
| Foto: https://www.spottinghistory.com/

Parlamentul unei ţări europene a luat deja decizia prin care angajatorilor li se permite să îşi concedieze angajaţii care refuză vaccinarea anti-COVID.

Mai puțin de 60% dintre letoni sunt complet vaccinați, ceea ce reprezintă a patra cea mai proastă rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, România și Croația. Media Uniunii Europene este de 75%.

Parlamentul din Letonia a adoptat, joi, o decizie prin care li se permite angajatorilor din această țară să îi concedieze sau să îi transfere pe un regim de muncă la distanță pe angajații lor care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, relatează Reuters. Anunțul vine în situația țara se confruntă cu unul dintre cele mai dure valuri epidemice.

Noua lege le permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu-i mai plătească pe angajații care refuză să se vaccineze sau, dacă este posibil, să-i transfer pe un regim de muncă de acasă. Ulterior, ei îi pot concedia pe angajații care nu s-au vaccinat în perioada de trei luni de după suspendare.

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie și nu vor exista excepții nici pentru cei care au trecut recent prin boală. Anterior, obligativitatea vaccinării în Letonia s-a aplicat doar angajaților din domeniul medical, din educație și din serviciile sociale.

Comenteaza