Premierul Ungariei se opune vehement interzicerii importurilor de energie din Rusia

Premierul Ungariei se opune vehement interzicerii importurilor de energie din Rusia
| Foto: adevarul.ro

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, marţi seară, că, deşi condamnă invazia militară rusă în Ucraina, nu va susţine interzicerea importurilor de energie din Rusia, informează CNN.

"Deşi condamnăm ofensiva militară a Rusiei şi războiul, nu vom permite ca familiile ungare să fie puse să suporte costurile războiului; iar sancţiunile nu trebuie să fie extinse la domeniile petrolului şi gazelor", a afirmat Viktor Orban, după ce a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson.

Extinderea sancţiunilor occidentale asupra sectorului energetic rus ar constitui "o povară foarte mare şi disproporţionată" asupra Ungariei, a subliniat Viktor Orban.

Premierul Ungariei a explicat că principalele importuri de petrol şi gaz în ţara sa sunt din Rusia şi că cele mai multe locuinţe au instalaţii de încălzire cu gaz natural. Economia Ungariei "pur şi simplu nu poate funcţiona" fără petrol şi gaze din Rusia, a subliniat Orban.

Statele Unite vor suspenda importurile de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joseph Biden.

La rândul său, Comisia Europeană propune reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două-treimi în cursul acestui an şi eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice ruseşti înainte de 2030.

Germania a respins sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti.

Comenteaza