Povestea unei tinere care a fost „vândută” de tată, înjunghiată în ochi și împușcată pentru că și-a dorit să muncească

Povestea unei tinere care a fost „vândută” de tată, înjunghiată în ochi și împușcată pentru că și-a dorit să muncească
| Foto: digi24.ro

O femeie de 33 de ani din Afganistan a fost împușcată și înjunghiată în ochi pentru că și-a luat o slujbă în poliție. Potrivit unei relatări Reuters, Khatera le-a fost „servită pe tavă” talibanilor chiar de tatăl ei, care s-a împotrivit mereu dorinței ei de independență.

Ultimul lucru pe care l-a văzut Khatera, o tânără afgană de 33 de ani, au fost trei bărbați pe o motocicletă, care au atacat-o imediat după ce a plecat de la muncă, de la o secție de poliție din provincia Ghazni (în centrul Afganistanului). Agresorii au împușcat-o și au înjunghiat-o cu cuțitul în ochi.

Când s-a trezit la spital, era întuneric în jurul ei. „I-am întrebat pe medici de ce nu văd. Mi-au spus că încă am ochii bandajați, din cauza rănilor. Dar în momentul ăla am știut că îmi pierdusem vederea”, a spus Khatera, citată de Reuters, potrivit digi24.ro

Atât ea, cât și autoritățile locale au dat vina pe talibani - care au negat orice implicare - și spun că atacatorii au acționat la un pont dat chiar de tatăl tinerei, care se împotrivise vehement ca ea să lucreze în afara locuinței.

Pentru Khatera, atacul a însemnat nu numai pierderea vederii, ci și a visului pentru a luptat mereu: să aibă o carieră independentă. De câteva luni se alăturase poliției din Ghazni, unde lucra ca ofițer împreună cu polițiștii criminaliști.

„Îmi doream să lucrez în poliție măcar un an. Dacă (atacul asupra ei - n.r.) s-ar fi petrecut după perioada asta, ar fi fost mai puțin dureros. S-a întâmplat prea repede... Am muncit și mi-am trăit visul doar trei luni”, a mai spus Khatera, care folosește doar un nume. 

Vândută de tată, renegată de mamă
Khatera a visat mereu să lucreze în afara locuinței și a încercat ani la rând, fără succes, să-și înduplece tatăl. În cele din urmă, a găsit sprijin la soțul ei. Tatăl ei, însă, nu și-a schimbat opinia.

„De multe ori, când mă duceam la slujbă, îl vedeam pe tatăl meu că mă urmărește... a început să-i contacteze pe talibanii din zonă și le-a cerut să mă oprească să mai merg la muncă”, a povestit ea.

Tânăra a mai spus că tatăl ei le-a dus talibanilor o copie după actul ei de identitate, ca să le dovedească faptul că lucrează în poliție, iar în ziua atacului a sunat-o de mai multe ori, întrebând-o unde se află.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Ghazni a confirmat pentru Reuters că poliția bănuiește că în spatele atacului se află talibanii și că tatăl tinerei Khatera a fost reținut.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea cunoaște cazul, dar a spus că este o chestiune de familie și că talibanii nu au fost implicați.

Khatera și familia ei - soțul și cinci copii - se ascund acum în Kabul, unde tânăra se recuperează. 

Doarme greu, are coșmaruri, tresare de fiecare dată când aude o motocicletă și a întrerupt orice contact cu familia extinsă, inclusiv mama ei, care o acuză acum pentru arestarea tatălui ei. Tot ce speră este să-și recapete chiar și parțial vederea, cu ajutorul unui doctor din străinătate.

„Dacă mi-aș recăpăta vederea, m-aș întoarce să lucrez în poliție”, a spus ea, adăugând că are nevoie de un venit pentru a evita sărăcia.

„Dar principalul motiv este pasiunea de a avea un job în afara casei”.

Atacul asupra ei arată un trend general, spun activiștii pentru drepturile omului - o reacție violentă împotriva femeilor care își iau slujbe, mai ales dacă sunt în zona publică. În cazul particular al tinerei Khatera, faptul că era ofițer de poliție ar fi putut alimenta și mai mult furia talibanilor.

Acest fenomen are mai multe cauze, care se întrepătrund: normele sociale conservatoare din Afganistan și influența tot mai mare pe care o capătă talibanii, în contextul retragerii trupelor SUA din țară, explică activiștii pentru drepturile omului.

În momentul de față, talibanii negociază cu guvernul afgan, la Doha, în Qatar, un acord de pace în urma căruia mulți se așteaptă ca talibanii să se întoarcă oficial la putere. Negocierile avansează greu, iar pe acest fond au loc din ce în ce mai multe atacuri împotriva oficialilor și a femeilor proeminente din țară. 

În ultimele luni, talibanii au declarat că respectă drepturile femeii potrivit legii Sharia, dar multe femei educate din țară au îndoieli mari în această privință. Insurgenții s-au opus unei reforme prin care urma ca și numele mamelor să fie trecute pe actele de identitate ale copiilor.

„Femeile aflate în roluri publice au fost mereu în pericol în Afganistan, însă violențele din ultima perioadă a agravat situația”, a declarat Samira Hamidi, activistă în cadrul Amnesty International Afghanistan.

Comenteaza