Motive de îngrijorare pentru NATO? Liderul nord-corean Kim Jong Un a ajuns în Rusia și se va întâlni cu Putin

Motive de îngrijorare pentru NATO? Liderul nord-corean Kim Jong Un a ajuns în Rusia și se va întâlni cu Putin
| Foto: hotnews.ro

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, a anunţat marţi presa japoneză, pentru ceea ce Kremlinul a declarat că va fi o discuţie cuprinzătoare cu preşedintele Vladimir Putin, transmite Reuters.

Kim a plecat duminică spre Rusia cu trenul său privat, a relatat marţi presa de stat din Coreea de Nord, însoţit de înalţi oficiali din industria de armament şi din armată şi de ministrul de externe.

Agenţia japoneză de ştiri Kyodo a relatat marţi, citând o sursă oficială rusă, că un tren care îl transporta pe Kim a sosit la gara Khasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei dinspre Coreea de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că se crede că Kim a intrat în Rusia marţi dimineaţa.

Kim nu călătoreşte frecvent în străinătate, făcând doar şapte călătorii în afara ţării sale şi trecând de două ori graniţa intercoreeană în cei 12 ani de când se află la putere. Patru dintre aceste călătorii au fost în China, principalul aliat politic al Nordului.

„Vor avea loc negocieri între două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format individual”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Putin a sosit luni la Vladivostok, a anunţat agenţia de ştiri rusă TASS. El urmează să participe la sesiunea plenară a Forumului Economic Estic, care se desfăşoară până miercuri. Peskov a declarat că întâlnirea sa cu Kim va avea loc după forum şi că nu este planificată nicio conferinţă de presă a liderilor, potrivit agenţiilor de ştiri ruseşti. Nu a fost confirmată locaţia întâlnirii sau dacă Kim va participa la forumul economic.

Washingtonul şi aliaţii săi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de semnele recente de cooperare militară mai strânsă între Rusia şi Nordul înarmat nuclear.

Comenteaza