Mâzga marină a ajuns de pe plajele Turciei, în nordul Greciei

Mâzga marină a ajuns de pe plajele Turciei, în nordul Greciei
| Foto: Profimedia

Cea mai mare formaţiune de mâzgă marină a ajuns în Grecia. Mâzga marină observată în apele din nordul Greciei, este acelaşi fenomen semnalat şi în Marea Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee.

Mâzga marină se adună în plasele pescarilor, care se rup sub greutatea substanţei. Deseori, bărcile se întorc pe ţărm goale, fără captura zilei, care asigura hrana şi veniturile oamenilor. Deşi „mucilagiul” (n.r. substanţă cleioasă din seminţe), nu este încă foarte vizibil în mările greceşti, grecii se tem că turismul ar putea fi afectat, pe măsură ce substanţa se deplasează spre plajele lor. 

Substanţa respectivă este un nămol verde natural. Acesta se formează atunci când algele sunt supraîncărcate cu substanţe nutritive, ca urmare a vremii calde şi a poluării apei.

Mâzga marină este rezultatul unei supraproducţii de fitoplancton, cauzată de deversarea deşeurilor menajere şi industriale netratate în mare. Şi schimbările climatice contribuie la formarea de mucus marin, întrucât temperaturile ridicate reprezintă unul din factorii principali care duc la supraproducţia de fitoplancton. Materia care arată ca o pastă gelatinoasă nu este, în general, dăunătoare în sine, dar poate atrage virusuri şi bacterii, inclusiv E. coli. Prin urmare, substanţa poate acţiona ca o pătură care sufocă viaţa marină.

Specialiştii estimează că formaţiunea de nămol din Marea Marmara este cea mai mare din istorie, avâd efecte negative asupra comunităţilor locale. Bărcile care circulă pe Marea Marmara trebuie să-şi croiască drum prin nămolul gri, iar unii pescari sunt împiedicaţi să lucreze, deoarece mâzga le înfundă motoarele şi plasele. În plus, scafandrii au raportat că un număr mare de peşti şi alte specii acvatice mor sufocate.

În weekend, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a angajat să rezolve această problemă. Acesta a dat vina pe focarele de apă netratată din mai multe oraşe, printre care şi Istanbul.

Echipe ale Ministerului turc pentru Mediu şi Urbanizare au început pe 6 iunie operaţiunea de curăţare a Mării Marmara. Eforturile lor se concentrează în zone-cheie pentru transmiterea substanţei, montând în apă bariere de colectare a mucusului, a transmis Mediafax. 

Comenteaza