India încearcă să țină sub control focarul de Nipah, virusul care poate ucide 75% din persoanele infectate

India încearcă să țină sub control focarul de Nipah, virusul care poate ucide 75% din persoanele infectate

India se luptă cu un nou focar de Nipah, un virus pentru care nu există vaccin și care se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale celor bolnavi, ucigând până la 75% dintre cei infectați.

Autoritățile au trimis echipe în Kerala, un stat din sudul Indiei, pentru a colecta mostre de lichid de la lilieci și pomi fructiferi din regiunea în care virusul mortal Nipah a ucis două persoane și alte trei au fost testate pozitiv.

India se luptă acum cu cel de-al patrulea focar, din 2018 încoace, al acestui virus pentru care nu există vaccin. Nipah se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectați, virus care s-a dovedit mortal pentru până la 75% dintre cei infectați.

„Testăm oameni... și, în același timp, experții colectează probe de lichid din zonele împădurite care ar putea fi punctul fierbinte de răspândire”, a declarat pentru Reuters, Veena George, ministrul Sănătății din India.

Mostre de urină de lilieci, excremente de animale și fructe pe jumătate mâncate au fost colectate din Maruthonkara, satul în care a trăit prima victimă, situat lângă o pădure care găzduiește mai multe specii de lilieci.

Liliecii de fructe din zonă au fost testați pozitiv pentru virusul Nipah în timpul primului focar, cel din 2018.

„Suntem într-o etapă de hipervigilență și de detectare”, a spus Veena George, precizând și că 77 de persoane au fost identificate ca având un risc ridicat de infecție.

Aproape 800 de persoane au fost testate în ultimele 48 de ore în districtul Kozhikode, iar doi adulți și un copil au fost internați în spital pentru a fi ținuți sub observație după ce au fost depistați cu virusul.

Care sunt simptomele Nipah

Conform OMS, persoanele infectate dezvoltă inițial simptome care includ febră, dureri de cap, mialgii (dureri musculare), vărsături și dureri în gât. Acestea pot fi urmate de amețeli, somnolență, conștiență alterată și semne neurologice care indică encefalită acută. pneumonie și probleme respiratorii severe, inclusiv detresă respiratorie acută. Encefalita și convulsiile apar în cazuri severe, progresând spre comă în 24 până la 48 de ore.

Perioada de incubație a virusului Nipah (intervalul dintre infecție și apariția simptomelor) este de obicei de la patru până la 14 zile. Cu toate acestea, OMS susține că a fost raportată și o perioadă de incubație de până la 45 de zile.

 

Comenteaza