Încă o tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie. Ce spun experții

Încă o tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie. Ce spun experții
| Foto: profimedia.ro

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au descoperit până acum 33 de cazuri de infectare cu această nouă variantă.

Experţii spun că este prea devreme pentru a spune dacă această nouă tulpină ar trebui adăugată pe lista „variantelor îngrijorătoare” din Marea Britanie şi dacă ar trebui să aibă loc testarea în masă.

Potrivit cercetătorilor, B.1.525 pare să aibă „mutaţii semnificative” deja observate în cazul unora dintre variantele noi. „Acest lucru este parţial liniştitor, deoarece putem prezice care este efectul lor potenţial”, a notat BBC.

Una dintre aceste modificări este o mutaţie numită E484K, întâlnită şi la variantele din Brazilia şi Africa de Sud, care poate ajuta virusul să păcălească sistemul imunitar al organismului.

Alte modificări o fac similară cu varianta „Kent” din Marea Britanie, despre care experţii spun că este mai contagioasă decât versiunea originală a coronavirusului care a declanşat pandemia.

Îngrijorarea este că virusul prezintă modificări care i-ar putea permite să se răspândească cu uşurinţă şi să nu reacţioneze la vaccinurile deja existente.

Prof. Gupta şi colegii săi au efectuat teste în laborator şi spun că mutaţii precum E484K reprezintă o ameninţare pentru vaccinuri. Oamenii de ştiinţă lucrează deja la noi vaccinuri care se potrivesc mai bine pentru noile variante.

Comenteaza