Germania a închis frontierele cu Slovacia, Cehia și regiunea Tirol din Austria

Germania a închis frontierele cu Slovacia, Cehia și regiunea Tirol din Austria
| Foto: dw.com

Germania a decis să înăsprească restricțiile de călătorie din cauza mutațiilor noului coronavirus şi a consecinţelor pe care le implică acestea.

Mii de muncitori din Europa sunt afectaţi de restricţiile de la frontiera Germaniei cu Austria şi Cehia. Și șoferii din Slovacia sunt nemulțumiți. Nu pot trece în Germania dacă nu au un test negativ recent. În rest, prin punctele de frontieră cu regiunea Tirol din Austria, Cehia și Slovacia, nu trec decât cetățenii germani și rezidenții. Nici trenurile internaționale nu mai circulă.

„Dacă nu am lua mutațiile îm serios, am avea consecințe importante. Peste asta vin și îngrijările legate de faptul că nu știm ce vor face partenerii cehi cu managementul coronavirusului”, a declarat Markus Soeder, guvernatorul Bavariei.

Parlamentul ceh a votat pentru anularea restricțiilor, dar guvernul a reușit să prelungească starea de urgență, pentru două săptămâni. Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, spune că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor. Dar germanii se gândesc să impună restricţii şi la frontiera cu Franţa. Şi cer Uniunii Europene mai multe doze de vaccin. „Cred că avem nevoie de ajutor de la Bruxelles, mai ales în privinţa vaccinării, a aprovizionării cu vaccin, a aprobării, mai e multă muncă de făcut”, a mai spus guvernatorul Bavariei.

Comisia Europeană a amintit Germaniei că statele membre UE au stabilit să evite pe viitor închiderea graniţelor. În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv Germania, să aplice măsuri stabilite de comun acord privind călătoriile. Închiderea graniţelor şi interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate, a declarat purtătorul de cuvânt, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile şi să aplice excepţii, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.

Conform datelor oficiale, aproximativ 45.000 de persoane din Cehia şi Austria lucrează în Germania şi sunt afectate de noile restricţii.

Comenteaza