Bill Gates: Aş fi vrut să fi făcut mai mult pentru a atrage atenţia asupra pericolului

Bill Gates: Aş fi vrut să fi făcut mai mult pentru a atrage atenţia asupra pericolului
| Foto: newsweek.com

Acum cinci ani Bill Gates a avertizat că cel mai mare pericol cu care omenirea se va confrunta nu este războiul ci pandemia. Miliardarul a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a găsi căi mai uşoare pentru dezvoltarea vaccinurilor şi a creat sisteme de monitorizare a bolilor. A urgentat liderii mondiali să construiască sisteme naţionale împotriva noilor infecţii, relatează The Wall Street Jurnal.

"Mă simt teribil. Toată ideea a fost să vorbesc despre pericol pentru ca noi să putem acţiona pentru minimalizarea pagubelor", a spus acesta într-un interviu.

„Mi-aş fi dorit ca avertismentele mele şi ale altora să ducă la un răspuns coordonat global mai bine pregătit. Speranţa mea acum este că liderii din toată lumea, responsabili pentru protecţia cetăţenilor, vor extrage învăţături din acestă tragedie şi vor investi în sisteme care să prevină viitoarele epidemii”, a spus Bill Gates.

Fundaţia The Bill & Melinda Gates plăteşte pentru cercetari ce au ca scop găsirea unui tratament, fundaţia lucrează cu liderii farmaceutici şi guvernele lumii pentru producerea vaccinului la scară largă după ce unul obţine aprobarea de la organizaţiile de sănătate.

Fondatorul Microsoft a răspuns şi acuzaţiilor că investeşte în anumite domenii mai mult şi că fundaţia sa decide ce boli au prioritate şi cum luptăm cu ele. "Tot ce facem este să investim banii noştri şi să împărtăşim opiniile noastre. Nu noi luam decizia finală la sfârşitul zilei".

Fundaţia pe care a înfinţat-o împreună cu soţia sa, Melinda Gates, în 2000 a avut un rol foarte important în eradicare unor boli în anumite ţări ce nu beneficiază de un sistem medical decent. Astfel programe de ajutor au fost finanţate de fundaţie pentru ţările din Africa şi au ajutat în deceniul trecut şi la dispariţia aproape totală a ebola.

Din august 2014 până la debutul pandemiei fundaţia a cheltuit 235 de milioane de dolari în programe de pregătire împotriva unei pandemii, iar de la debutul acesteia a investit 305 milioane în lupta împotriva ei.

Totuşi Bill Gates a fost şi ţinta atacurilor. Adesea numele său este asociat de cu teorii ale conspiraţiei cu precădere de grupurile anti-vaccinare, scrie Mediafax.

Comenteaza