ZIUA PREŞEDINTELUI. Şi-au ales preşedintele încă de la prima oră FOTO

ZIUA PREŞEDINTELUI. Şi-au ales preşedintele încă de la prima oră FOTO
Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa la ora 7, iar primii votanţi nu au întârziat să apară. ZIUA de CLUJ a vorbit cu patru dintre cei mai grăbiţi alegători la scrutinul prezidenţial.

Au ţinut morţiş să fie primii care votează, fie pentru că s-au obişnuit să voteze la prima oră, fie pentru că urmau să plece la serviciu sau afară din localitate. Element comun: bărbaţi, trecuţi de 60 de ani.

"Eu în fiecare an votez primul!"

La secţia 70 de la Şcoala Liviu Rebreanu din Mănăştur, la 6:59 şi-a făcut apariţia Ion Marc, în vârstă de 70 de ani. "Eu în fiecare an votez primul!". S-a trezit la ora 6:30 pentru a fi sigur că va fi primul prezent la urne.

"Îmi place să fiu primul aici, să deschid votarea, adică să inaugurez urna cum s-ar zice. Vreau ca noul preşedinte să facă să fie bine în ţară, disciplină, respect, să respecte legea şi pe cei pe care îi slujeşte". Domnul Marc este pensionar şi s-a plâns că are o pensie mică. "Am auzit că o să mărească pensiile candidaţii care sunt acuma, dar eu nu cred. Am venit totuşi la vot că sper că o să fie mai bine", a spus el.

"Am votat pentru nepoţi, că eu sunt pe sfârlează"

La 7 fără 5, domnul Liviu, de 62 de ani, sprijinea deja poarta şcolii "Ion Agârbiceanu", din cartierul Mărăşti. "Mă grăbesc, trebuie să ajung la serviciu", s-a plâns el. A votat primul. "Sper să fie mai bine. Am pensie mică, 865 de lei, şi mai iau 800 plus bonuri ca agent de pază. Ce pot să fac? Am cinci nepoţi. Pentru ei am votat, că eu sunt pe sfârlează", a explicat omul. S-a arătat nemulţumit de "golănia" de pe străzi. "M-am plâns la poliţie că lângă blocul nostru se adună nişte "etnobotanişti". Ne sparg maşinile, ne fură bicicletele din scara blocului. Poliţia nu face nimic. Sper că cine vine preşedinte să schimbe lucrurile. Poate să o facă", a spus Liviu, care s-a zorit apoi către locul de muncă.

În primele cinci minute de la deschiderea secţiei de votare de la şcoala "Ion Agârbiceanu", şase persoane veniseră deja să aleagă preşedintele. Toţi au fost bărbaţi si, dacă unii erau îmbrăcaţi normal, probabil grăbiţi să ajungă la serviciu sau să plece din localitate, alţii s-au echipat "de duminică", cu cravată, ca de ZIUA PRESEDINTELUI.

"Sunt doi, în unu n-am deloc încredere"

La secţia de votare amplasată la Liceul „Mihai Eminescu", pe bulevardul 21 Decembrie 1989, primul clujean soseşte înainte de deschiderea urnelor, la 06:58. Îşi lasă autoturismul vizavi de secţie, trece strada printr-un loc nemarcat corespunzător şi intră. Cum urnele nu fuseseră deschise, jandarmii îl întorc din drum, iar el, în loc să aştepte încă două minute, se întoarce la maşină şi pleacă.

Primele persoane care îşi exercită dreptul de vot ajung la 7 fix. Soţ şi soţie, coboară şi ei dintr-un autoturism parcat tot pestre drum, traversează în fugă strada, iar la 07:01 intră în secţie. După trei minute, ies, tot în fugă. Întrebate de ce au ales să meargă atât de repede la vot, zic, în timp ce se îndreaptă spre maşină, că "se grăbesc spre servici". Deşi au venit să-și exprime opțiunea cu noaptea-n cap, nu au speranţe prea mari de la noul preşedinte, după cum mai apucă să zică înainte de a se urca în autoturism: "Ce să aşteptăm, om vedea ce-a fi".

Imediat ce pleacă ei din zonă, ajunge un alt alegător, de data aceasta un bărbat de 78 de ani, pe nume Bour, venit la 07:06, în ziua lui liberă, "să se scape odată" de vot. Deși este pensionar, are încă activitate: "Eu sunt de la Făclia, am o rubrică pe ultima pagină, fac şi o revistă, Steaua, fac tehnoredactare, ilustrez cărţi, tot ce vrei". Nici el nu are aşteptări ridicate de la cel care va fi noul preşedinte: "Slabe. De fapt sunt doi, în unu n-am deloc încredere, iar de altu ce să zic, io ştiu ce-o să facă?".

"Noi avem foarte multe bogăţii, trebuie doar să ştie să le folosească"

La ora 7 şi patru minute, primul alegător a ieşit victorios pe poarta liceului Şincai. Nici nu se luminase bine de zi, însă domnul David Nicolae a vrut să fie sigur că ajunge să îşi pună ştampila pe candidatul favorit. La cei 88 de ani ai săi, spune că îşi doreşte o schimbare şi crede că ţara oferă o mulţime de bogăţii care ar trebui valorificate.

„Am fost primul. Am venit de dimineaţă, ca să nu întârziu, o să plec azi puţin din Cluj şi seara nu ştiu când vin, aşa că am zis că mai bine mă pregătesc din timp pentru vot, am vrut să mă asigur că am timp să votez. Votez pentru a fi mai bine şi pentru a conduce ţara asta bine, să nu ajungă aşa cum o tăiat salariile şi pensiile. Să fie ordine, noi avem foarte multe bogăţii, trebuie doar să ştie să le folosească, că aşa nu merge... unu fură încoace, unu fură încolo. Preşedintele trebuie să fie un om cinstit, serios, un om care să ţină la ţară nu la buzunarul lui, că buzunarul lui e destul de bine plătit. Cu gândul asta am venit la vot", declară el, convins că votul său va avea un impact.

Domnul Nicolae regretă vremurile trecute şi speră că alegerile din 2014 vor aduce o schmbare în bine. Vrea o ţară „ca înainte". Îşi doreşte ca România să pornească spre o direcţie diferită faţă de cea de acum şi speră la un viitor mai bun. „Vreau o ţară ca înainte. Nu am fost eu de acord cu Ceauşescu, dar măcar pe vremea aia se valorificau resursele - aur, sare, petrol - şi se descurca altfel întreaga economie. Cu ce se făcea atunci ar mai fi putut să construiască încă o Românie", spune acesta.

După zeci de ani de muncă, domnul David Nicolae îşi doreşte să crească pensiile cât de puţin. În momentul de faţă primeşte 1300 lei, bani care ajung cu greu pentru a plăti cele necesare. „Să crească măcar puţin. Eu am muncit 38 de ani la Istitutul de proiectări, am făcut toate blocurile care le vedeţi dumneavoastră şi în Gheorgheni şi în Grigorescu şi în Zorilor, toate blocurile. Am muncit cinstit, am economisit şi am avut şi noroc."

 

Comenteaza