Ziua execuţiei Ceauşeştilor: procesul de acum 24 de ani a durat 90 de minute

Ziua execuţiei Ceauşeştilor: procesul de acum 24 de ani a durat 90 de minute
Astăzi se împlinesc 24 de ani de când soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost executaţi la Târgovişte. Procesul soţilor Ceauşescu, desfăşurat în condiţii excepţionale, a durat o oră şi jumătate. Iar sentinţa capitală a fost pusă în aplicare la 10 minute de la citirea ei.

La ora 13, la Târgovişte, au aterizat elicopterele care aduceau de la Bucureşti completul de judecată al Tribunalului Militar excepţional. Procesul a început prin citirea unui rechizitoriu dur, în care acuzaţiile erau formulate bombastic.

Completul de judecată a pronunţat la scurt timp sentinţa: Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost găsiţi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

Soţii Ceauşescu nu au recunoscut competenţa Tribunalului Militar excepţional şi au refuzat să facă recurs.

Ulterior a apărut şi al cincilea cap de acuzare: încercarea soţilor Ceauşescu de a fugi din ţară şi de a stabili în străinătate, unde ar fi avut peste un miliard de dolari, depuşi în bănci străine.

La 14:50, sentinţa a fost dusă la îndeplinire prin împuşcare, în curtea unităţii militare din Târgovişte.

La scurt timp după punerea în executare a sentinţei, elicopterele care aveau la bord completul de judecată şi cadavrele soţilor Ceauşescu au decolat spre Bucureşti, relatează realitatea.net.

Vezi imagini de la proces:

Etichete
Comenteaza