ZIUA de ZORILOR: Un cartier la înălţime. Mai multe laude decât critici

ZIUA de ZORILOR: Un cartier la înălţime. Mai multe laude decât critici
Campania "Cartierul meu" a ajuns marţi, 19 august, în cel mai nou cartier socialist din Cluj. Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu locuitorii din Zorilor pentru a observa viaţa de zi cu zi în cartier, gradul de confort pe care aceştia îl au şi pentru a le afla nemulţumirile.
">

Campania "Cartierul Meu", iniţiată de ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro, a ajuns marţi în Zorilor, acolo unde reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu locuitorii din zonă, pentru a afla care sunt problemele pe care aceştia le întâmpină zi de zi. După ce săptămâna trecută echipa a stat de vorbă cu locuitorii din Mănăştur şi cu cei din Mărăşti, a venit de această dată rândul celor din Zorilor să îşi spună necazurile.

Faţă de experienţele săptămânii trecute şi a problemelor întâmpinate în alte cartiere clujene, la prima vedere, cartierul Zorilor nu se confruntă cu la fel de multe probleme. Dificultăţile pe care oamenii le întâlnesc aici nu sunt la fel de supărătoare precum cele din alte zone ale Clujului. Marea majoritate a locuitorilor se arată mulţumiţi de viaţa pe care o duc.

Le place zona, spunând că în Zorilor există, comparativ cu alte cartiere, mai multe spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, iar cartierul pare a fi unul liniştit.

Evident, nu totul este perfect în zonă. Unii locuitori se plâng de accesul dificil spre alte cartiere din oraş, iar alţii de preţurile piperate practicate în cartier.

Iată ce spun locuitorii:

"E dificil accesul spre alte cartiere din oraş. Mijloacele de transport în comun circulă destul de greu, în special cele care merg spre Mănăştur. Singurul autobuz care vine regulat este 35-ul, care te duce până la Gară, după restul trebuie uneori să stai şi mai bine de jumătate de oră în staţie."

"Sunt nemulţumită că statia de autobuz este aşa departe de o parte a cartierului, atunci când s-a făcut cartierul ne-am interesat şi stiam că trebuie să meargă roată pe strada Gheorghe Dima şi atunci avea acces toată lumea mai uşor. În rest e foarte bine."

"Nu am nemulţumiri. Suntem aici în vârful dealului, departe de centrul oraşului, atâta tot. Dar asta oricum nu e o nemulţumire că stau aici de 30 de ani şi am acceptat asta."

"Ar trebui cumva făcut ceva cu transportul în comun. Autobuzele circulă doar aici pe Observator, pe cea mai mare arteră din cartier. Dar totuşi, trebuie să ne gândim că este un cartier mare, de la care distanţa până în staţii este prea mare."

Deşi cartierul găduieşte mai multe magazine, supermarket-uri şi o piaţă agroalimentară, oamenii spun că apariţia de noi astfel de locaţii este necesară pentru un cartier de o asemenea importanţă, pentru numărul mare de locuitori de aici. Unii se plâng că preţurile practicate în cartier sunt mult mai mari decât în alte zone din oraş şi compară preţurile din piaţă cu cele din alte locaţii asemănătoare din oraş. De asemenea, locuitorii cartierului cred că o concurenţă mai mare între agenţii economici ar putea să ducă la scăderea preţurilor.

"Ne-ar trebui mai multe magazine, sunt puţine pentru un cartier aşa mare. Ar fi bine să fie mai mule magazine să avem de unde să ne cumpărăm cele necesare. De exemplu, aici în piaţa preţurile sunt aşa de mari că nu ne putem cumpăra nimic de aici. Poate dacă concurenţa ar fi mai mare ar scădea şi preţurile. În plus ne-ar mai trebui o farmacie non-stop, că nu avem aşa ceva în Zorilor şi ne-ar fi foarte utilă."

"Toate produsele-s mai scumpe ca în altă parte. Şi la piaţă mai ales au nişte preţuri...Mai bine mergi în viaţa Mihai Viteazu sau oriunde altundeva. Asta ar fi nemulţumirea mea cea mai mare. E singura piaţă de prin Zorilor şi atunci cred că pot să ne prostească cu preţuri mai mari."

Mulţi dintre locuitori se arată totuşi mulţumiţi de viaţa pe care o au în Zorilor. Linişte, curăţenie, locuri de joacă, toate sunt aspecte de care locuitorii din Zorilor au parte zi de zi şi cu care se mândresc. De asemenea, clujenii din Zorilor se bucură de toate facilităţile şi pot să îşi rezolve diferite probleme direct în cartier, fără a mai face drumuri până în centru.

"Îmi place că e mai curat, mai linistit, locuri de joacă pentru copii, e chiar bine aici. E bine aprovizionat, e ok. Am văzut şi în parcuri că au instalate aparate pentru oameni mai în vârstă, să facă mişcare după masă. Aşa în general, e foarte plăcut, nu duci lipsă de nimic şi nu e nevoie să cobori la oraş, în centru."

"Eu stau aici de mai bine de 30 de ani şi pot să spun că este cel mai frumos cartier din oraş. Eu sunt mulţumită şi cu aerul şi e foarte plăcut tot."

"Îmi place că este un cartier liniştit, în mare parte şi e destul de verde şi-s destul de fericit, nu cred că pot să mă plâng. Dacă ar fi mai curat pe lângă containere ar fi bine, ca uneori e dezastru pe lângă bloc."

"Nu pot să spun ce nu-mi place, chiar îmi place totul aici, nu aş vrea să stau în alte cartiere pentru că nu sunt aşa liniştite şi nu e aşa curat ca aici. Îmi place că nu e chiar aşa aglomerat, că mai sunt spaţii verzi şi ai unde să ieşi. E chiar ok."

Dacă la spaţii de relaxare stăm bine, spaţiile culturale şi cele de distracţie lipsesc cu desăvârşire. O filială a bibliotecii judeţene în cartier reprezintă una din singurele activităţi culturale pe care clujenii le pot desfăşura aici.

Vă invităm pe fiecare dintre voi să vă alăturaţi demersului ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro şi să ne trimiteţi mesaje, fotografii, imagini video şi comentarii în care să semnalaţi problemele pe care le întâmpinaţi în cartiere la adresa redactie@ziuadecj.ro

Comenteaza