Weekend aglomerat pentru ISU Cluj: Aproape 200 de intervenții. Care au fost cele mai grave

Weekend aglomerat pentru ISU Cluj: Aproape 200 de intervenții. Care au fost cele mai grave

Salvatorii clujeni au avut trei zile pline cu intervenții la accidente rutiere sau incendii.

Pompierii clujeni au desfășurat nu mai puțin de 196 de misiuni în perioada 10-12 mai 2024. Dintre acestea, 39 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 157 de cazuri medicale.

Printre cele mai importante intervenții se numără misiunea desfășurată sâmbătă, 11 mai 2024, la un accident rutier petrecut pe strada Oașului din Cluj-Napoca. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. O femeie de 47 de ani a fost evaluată de către echipajul SAJ, care a transportat-o la spital pentru investigații suplimentare. La o primă evaluare, aceasta prezenta afecțiuni ușoare. Din partea ISU Cluj, la misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare.

Tot sâmbătă, 11 mai 2024, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut între localitățile Apahida și Cojocna. Forțele noastre au găsit la fața locului două autoturisme, dintre care unul ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. Pe de altă parte, un minor de 4 ani a fost preluat de echipajul Serviciului de Ambulanță Județean în vederea evaluării medicale și a transportului la spital. La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Jucu.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au fost solicitați duminică, 12 mai, la un accident rutier petrecut între localitățile Poieni și Ciucea. În accident a fost implicat un singur autoturism, ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar forțele noastre au găsit la fața locului doi bărbați și două femei. Cele două femei au fost transportate la spital pentru îngrijri medicale.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit duminică seara pentru a stinge un incendiu care a afectat o anexă gospodărească și acoperișul unei case în localitatea Cornești. Apelul de urgență a venit în jurul orei 17.35, iar la misiune s-a deplasat de urgență echipajul de la Punctul de Lucru Gherla. În paralel, forțele au fost suplimentate cu o autospecială de mare capacitate de la Detașamentul Dej. Incendiul a pornit de la anexa gospodărească de aproximativ 20 mp, care era lipită de casă. Astfel, flăcările s-au extins parțial și la acoperișul casei, pe o suprafață de 15 mp. Intervenția pompierilor a făcut ca incendiul să nu ajungă și la interiorul locuinței. Paramedicii SMURD au consultat o femeie de 85 de ani, care a suferit un atac de panică. Aceasta nu a fost transportată la spital. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui trăsnet.

În contextul schimbărilor meteorologice, care pot avea efecte nedorite, facem o serie de recomandări. Astfel, în cazul producerii unei furtuni, trebuie respectate următoarele măsuri preventive:

● Întrerupe orice activitate în aer liber și caută adăpost.
● Rămâi în interiorul clădirii până la indicațiile autorităților sau, dacă nu ai acces la știri, cel puțin 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.
● Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
● Dacă ești înăuntru, adăpostește-te într-o cameră fără ferestre, de exemplu subsol, baie. Închide ușile.
● Ajută membrii familiei și vecinii să intre înăuntru, în special pe cei care ar putea avea nevoie de asistență specială, de exemplu, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau copiii.
● Asigură-te că animalele de companie sunt în interiorul casei sau într-un alt adăpost.
● Protejează-ți ferestrele și închide ușile.
● Evită utilizarea apei, a dușului sau a băilor pentru a preveni electrocutarea.
● Deconectează aparatele și alte echipamente electrice. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
● Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
● Dacă există timp, asigură obiecte grele din exterior aducându-le înăuntru. Dacă sunt lăsate afară sau neasigurate, ele ar putea fi suflate de vânt și transformate în proiectile.
● Dacă te afli într-o mașină, trage pe dreapta departe de stâlpii de electricitate și de copacii care ar putea cădea pe mașină. Evită podurile, care pot fi măturate. Rămâi în mașină și pornește semnalizatoarele de urgență până când ploile abundente se potolesc. Nu merge și nu conduce prin curenții de apă; curenții sunt mult mai puternici decât crezi.
● Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
● Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
● Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.
● Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
● Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
● Dacă ești pe apă, îndreaptă-te către mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
● Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Protejează animalele de companie. Asigură-te că sunt în siguranță în timpul furtunii și că au adăposturi adecvate. Ajută persoanele vulnerabile din cartierul și comunitatea ta care ar putea avea nevoie de asistență specială, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități.

Comenteaza